Zaujímavosti

Srebrenica: Masová poprava v Juhoslávii, ktorá si vyžiadala mnoho obetí

srebrenica

videní: 2.9K

Juhoslávia, ktorá bola roky považovaná za vysnívanú dovolenkovú destináciu Čechoslovákov, sa v roku 1991 úplne zmenila. Zmenila sa na bojisko. Na bojisko, ktoré trvalo dlhé roky.  A takým bojiskom bola aj Srebrenica. Vojna medzi národmi združenými v rámci Juhoslávii sa vliekla donekonečna. Predtým spriatelené, ba až bratské národy si navzájom rozdávali brutálne údery. Všetci bojovali proti všetkým.

Po Titovej smrti južných Slovanov akoby viac rozdeľovalo ako spájalo. Vzájomná nenávisť postupne dosiahla vrchol. Akýsi fanatik zo srbského tábora zhrnul svoje vyznanie: „Chorváti sa správajú agresívne. Nechcú udržovať s nami nijaké kontakty, ale chcú nás povraždiť. Moja hlavná myšlienka je, že ich všetkých musíme pobiť.“ Fanatik z chorvátskeho tábora zhrnul zase svoj pohľad na situáciu: „Srbi nemajú nijakú dušu, ich konanie vychádza z tých najnižších zvieracích pudov. Zabiť Srba je teda to isté, ako zabiť zviera. Tak sa zabíjali hlava nehlava. Vukovar sa stal chorvátskym Stalingradom. Mostar Hirošimou Európy, srbské vojská tri roky obliehali Sarajevo, ostreľovali civilov, ktorí stáli na chlieb alebo na vodu, alebo boli na pohrebe, alebo jednoducho šli po ulici s deťmi. Zabili ich asi 12 tisíc. Najbrutálnejší čin však prišiel v júli 1995 a odohral sa v blízkosti mesta Srebrenica.

Srebrenica, mesto na východe Bosny, a jej okolie obývali prevažne moslimovia. Organizácia spojených národov ju vyhlásila za takzvanú bezpečnú zónu a zaručila sa ochrániť zväčša odzbrojené obyvateľstvo. Srbi však nebrali vážne jednotky OSN dosadené na to, aby dbali na prímerie v bývalej Juhoslávii. Neraz ich brali aj do zajatia. Asi 308 mužov – holandských vojakov, ktorí strážili Srebrenicu, poslali preč. Tí neprotestovali. Naopak. Vyhnali stovky moslimov zo svojich základní, kde hľadali útočisko.

Nasledovala udalosť všeobecne známa. Masakra. Príslušníci polovojenských oddielov ženy a deti odvážali autobusmi preč. Mužov a chlapcov zatýkali a sústreďovali na futbalovom štadióne. Potom ich na viacerých miestach postrieľali. Dovedna približne asi 8 tisíc. Predtým ich ešte okradli. Etnická čistka bola zavŕšená. A jednotky OSN sa len prizerali. Tí, ktorí ich mali strážiť a držať v bezpečí.  OSN sa taktiež len prizerala, jednotky dostali rozkaz neintervenovať.

Zdroj: topdesat | islamicity

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov