Zaujímavosti

Milosť pre československých komunistických zločincov?

milosť

videní: 1.7K

Komunistický systém v Československu napáchal mnoho ťažkých zločinov. Odsúdili však jediného páchateľa. Mnohí dostali milosť, nakoniec aj ten jediný odsúdený páchateľ. Právom?

Vo februári roku 1948 sa vlády chopili ľudia, ktorí doslova bažili po krvi. Komunisti s vervou zatýkali už v marci. Ako prví prišli na rad vysokí dôstojníci, a to vojenskí ale aj policajní. Najprv rýchlo s nimi do väzenia, následne na šibenicu. Nasledovali príslušníci všetkých spoločenských vrstiev.

Vládcom však bolo stále málo. Čo tak nejaký ten exemplárny prípad? Nejaký taký proces? Taký, ktorý by vystrašil aj zbytok obyvateľstva? Aj tých, čo im pomáhajú. Ale aj tých čo pochybujú o našej správnej ceste. Vyhliadli si Miladu Horákovú. Horáková patrila medzi popredné české političky ešte z čias prvej republiky. Tá si zaslúži príkladmo potrestať.

Komunisti ju mali v žalúdku už dlhší čas. Ako členka strany národných socialistov otvorene tlmočila svoje názory na komunistov. A musíme konštatovať, že za lichotivé ich rozhodne nemožno považovať. Ako zanietená vlastenka organizovala odpor voči fašistickej okupácii. Aké boli záruky, že ho nebude organizovať aj proti novému systému? Veď sa ostentatívne vzdala poslaneckého mandátu v parlamente i funkcie predsedníčky v ženskej organizácii.

Milada Horáková bola sledovaná eštebákmi. Vyhadzovali ju z práce. Skončilo to jej zatknutím v septembri 1949. Gestapáci ťa nezlomili, uvidíme, či sa ti podarí odolať aj nám. Brutálne ju týrali, avšak nezlomili ju. Až do samotného konca sa hlásila k tradíciám, ktoré hlásal Beneš a Masaryk. Gestapáci ti dali 8 rokov, my ti dáme povraz! Zburcovali proti nej aj továrne a podniky. Prokurátorka z večerného rýchlokurzu Ludmila Brožová-Polednová, ešte nedávno pisárka na ústrednom výbore strany, žiadala jej smrť. Naliehala aj na Gottwalda, aby zamietol milosť. Horákovú popravili. Spolu s ňou ďalších troch. Ďalších štyroch odsúdili na doživotie.

Nasledovali ukážkové procesy. Jeden za druhým Niekoľko ešte v roku 1954, kedy bol už Stalin mŕtvy. Iba jedného z páchateľov odsúdili. Bola to práve Brožová-Polednová. Vymerali jej 6 rokov, odsedela si však len jeden a pol. 21. decembra ju prezident Klaus omilostil.

Zdroj: topdesat | extralife

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov