Zaujímavosti

Mimozemšťania: Po stopách mimozemských civilizácií

mimozemšťania

videní: 3.9K

Pokúsili sa nás mimozemšťania kontaktovať, bez toho, aby sme si to všimli? Alebo sa to deje len vo vedecko-fantastických filmoch a knihách? Na tieto otázky sa v novej investigatívnej rade Projekt Kontakt snaží každú nedeľu od 20. hodiny odpovedať medzinárodná pracovná skupina vedená USA. Ak planétu Zem mimozemšťania navštívili, tento tím odborníkov to určite zistí.

Ľudské poznanie vesmíru siaha iba do jeho najbližšieho okolia, vyvrátiť alebo naopak podporiť myšlienku mimozemského života zatiaľ nie je v našich možnostiach. Napriek tomu je to niečo, čo ľudstvo fascinuje už niekoľko desiatok rokov. Pátranie po mimozemskom živote začalo vlastne už v roku 1960, kedy sa americký fyzik Frank Drake prvýkrát, a bohužiaľ neúspešne, pokúsil zachytiť rádiové signály, ktoré by mohli vysielať mimozemšťania žijúci kdesi vo vesmíre.

mimozemšťania

Field Team members Sarah Cruddas and Nick Karnaze examine a substance which could be star jelly or space slime that Local Jungle Explorer Venancio Osorio found.

Mimozemšťania pre mňa nikdy neboli legitímnou a vedeckou tému

Naša fascinácia možnou existenciou mimozemského života sa dokonca premietla aj do kultúry, a to tak, že vzniklo celé nové odvetvie literatúry sci-fi a bola natočená celá rada úspešných seriálov a filmov. Hlavný predstaviteľ seriálu Projekt Kontakt Myke Cole je sám autorom niekoľkých kníh v žánri fantasy. “Keď píšete sci-fi alebo fantasy, tak vás obklopujú mimozemšťania. Ale nikdy som o mimozemšťanoch nepremýšľal ako o cieli vyšetrovaní. Nikdy som ich nebral ako legitímnu a vedeckú tému vyšetrovania v štýle spravodajskej služby. Ale keď ma oslovili s ponukou na natáčanie, bol som nadšený. ”
Pravdou je, že myšlienka existencie mimozemského života rozdeľuje spoločnosť na niekoľko táborov. Kým predstavitelia vedeckej obce väčšinou tvrdia, že je otázkou času, než ľudstvo nejakú formu mimozemského život objaví, náboženskí predstavitelia veria v jedinečnosť pozemského života. Samostatnou skupinou sú potom priaznivci najrôznejších konšpiračných teórií.

Skepticky sa k teóriám o existencii mimozemských civilizácií stavia tiež Mike Cole. Do projektu išiel s tým, že na mimozemšťanmi neverí. Ak túžime po niečom výnimočnom a ak chceme žasnúť na okolitom svetom, ak sa chceme stretávať s vecami, ktoré nevieme vysvetliť, nemusíme podľa neho čakať na mimozemšťanmi. Svet je plný otázok, na ktoré nepoznáme odpovede. “Ja osobne samozrejme na mimozemšťanmi neverím. Nikdy som na ne neveril. Na druhú stranu toto je práce, a tak nesmiem mať žiadne predpojaté predstavy. Čo teda urobím? Budem hľadať dáta, analyzovať ich a nasledovať ich, kamkoľvek ma povedú. ”

V každom z dielov narazil Cole na otázky, na ktoré nevedel odpovedať. Najviac ho však prekvapilo, že na UFO veria aj renomovaní, dôveryhodní ľudia – medzi nimi aj vedúci Katedry astronómie na Harvarde, ktorý ohrozil svoju vlastnú reputáciu publikovaním článku o prípade Oumuamua, čo je medzihviezdny objekt, o ktorom sa niektorí ľudia domnievajú, že ide o mimozemskú solárnu bunku, ktorá prešla do našej slnečnej sústavy.

V inom diele chilské letectvo ukazuje záber letiaceho predmetu s obláčikom výfukového plynu. Niektorí ľudia sa domnievali, že ide o lietadlo, ale letové charakteristiky nezodpovedali lietadlu – teplota povrchu toho objektu bola okolo 700 stupňov Fahrenheita, pričom žiadna časť lietadla, možno s výnimkou stredu motora, nikdy nedosiahne také teploty.
“Zakaždým, keď narazím na niečo, na čo neviem odpovedať, pokúšam sa najskôr preukázať iná vysvetlenie, než sa dostaneme k tým mimozemským. A u každého z takýchto prípadov sa vyskytnú otázky, na ktoré nepoznám odpoveď a bývam prekvapený. ”

mimozemšťania

Nick Karnaze in the cave

Bolo by stretnutie nebezpečné?

Britský teoretický fyzik Stephen Hawking verí, že nadviazať kontakt s mimozemšťanmi by bolo veľmi nebezpečné. Jeho téza je založená na tom, ako sa k sebe ľudia navzájom správajú. Podľa Mika Colea ide však len o projekciu ľudskosti na druhy, ktoré nie sú ľudské.
“Keď ľudia prídu do styku s inými ľuďmi a jedna civilizácia je technologicky vyspelejšia, vždy to skončí zničením tej menej vyspelej. Ľudia sú veľmi kruté bytosti. Navzájom sa využívame a zraňujeme. Ale ak by sme sa dostali do styku s mimozemšťanmi, išlo by o stretnutie s inou formou inteligencie, ktorej motiváciu nepoznáme. Nevieme, ako vníma svet, a tak nemôžeme vedieť, čo by sa stalo. ”
Náš svet sa potýka s mnohými výzvami. V každej krajine je politický zmätok, na obzore je ekologická katastrofa a my sa snažíme to nejako prekonať, ale naše snaženie je dosť mizerné. Keby sa Mike Cole stretol s mimozemskou civilizáciou, neváhal by ju preto požiadať o pomoc. “Ak sa stretnem s mimozemskou civilizáciou, ktorá bude mať technológie, inteligenciu a schopnosti významne prevyšujúce tie naše, na kolenách poprosím takú civilizáciu o pomoc. Nesmierne by ma ohromilo, keby mohla mimozemská rasa prísť a pomôcť nám vyriešiť naše problémy. ”

Hľadanie odpovede

Mike Cole pôsobil v CIA, vo federálnej spravodajskej službe, v Úrade námorného spravodajstva aj v newyorskej polícii. V súčasnej dobe sa venuje vyšetrovaniu trestnej činnosti a spravodajstvu v privátnom sektore. V relácii Projekt Kontakt používa na výskum softvér CIA, ktorý analyzuje nahlásené prípady pozorovaní UFO a hľadá opakujúce sa vzorce správania, ktoré by mohli poskytnúť odpovede.
Podľa Mika Colea sa na poli pátrania po UFO aktuálne dejú dve veci zároveň. Po prvé je tu vlna sprístupnenia tajných zložiek v armádach celého sveta. Zároveň vďaka sociálnym médiám a šikovným telefónom môže byť vyšetrovateľ UFO každý z nás.
Existujú nejaké dôkazy o mimozemskom živote a mali by sme sa pokúsiť nadviazať s mimozemskými civilizáciami kontakt? Hľadajte odpovede spoločne s Myke Coleom a jeho tímom v relácii Projekt Kontakt.

Zdroj: Discovery topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov