Zaujímavosti

Prečo majú slony tak veľké uši?


videní: 4.4K

Nie je to preto, aby lepšie počuli. Keď ľudia myslia na slony, ako prvé im často napadnú dve veci – že majú dobrú pamäť a že majú naozaj veľké uši.

Aj keď by sme mohli predpokladať, že väčšie uši automaticky znamenajú citlivejší sluch, nie vždy to tak musí byť. A presne tento prípad sú slony. Nemajú ich len na počúvanie. Mohutné zviera, ktoré vzbudzuje u každého rešpekt, so svojimi ušami nebude lietať ako Dumbo.

african elephant isolated on black background. head and partial body from side view. tusks and giant ear. taken of live wild animal on safari

Fungujú ako klimatizácia

Slony sú obrovské zvieratá s hmotnosťou 5 až 10 ton, takže schladiť takúto veľkú plochu, to potrebuje niečo naozaj obrovské. A presne na to sú uši ideálne. V porovnaní s klimatizáciou majú uši slonov veľké krvné cievy, ktoré sú viditeľné zozadu. Krv cez tieto cievy cirkuluje a ochladzuje sa, a tým pádom sa ochladzuje aj zbytok tela.

Mucholapka ako vyšitá

Nielenže sa nimi dokážu schladiť, ale sú tiež perfektným prostriedkom na to, aby zahnali všemožný otravný hmyz.

Slon, Cicavcov, Zviera, Voľne Žijúcich Živočíchov

Nemajú potne žľazy, ale majú uši

Ľuďom a zvieratám pomáhajú k regulácii teploty potne žľazy. Slony ale túto možnosť nemajú, s výnimkou miesta tesne nad nechtami na nohách, takže veľké uši sú ideálnou alternatívou. Slony majú tendenciu žiť v pomerne suchom a teplom prostredí, preto by ochladzovanie pokožky potením spôsobovalo neustálu dehydratáciu, takže je to pre nich prínos.

Rôzne druhy slonov = rôzne uši

The elephant closeup black and white

Nie všetky slony majú rovnaké uši. Africké slony majú napríklad väčšie uši ako tie ázijské. Ochranári a vedci tiež používajú uši ako prostriedok na identifikáciu slonov. Vzory priehlbín, sĺz a hrán sú jedinečné pre každý druh. A jedna malá vedecká pikoška – africký druh spoznajú vedci podľa toho, že jeho ucho vyzerá ako africký kontinent.

Pomocou uší sa dorozumievajú

Vo voľnej prírode ich používajú ako varovný signál pred hrozbou alebo ako znak nadšenia. Keď ich dlho držia v jednej polohe, sústredia sa.

Afrika, Slon, Slová, Zviera, Savana

Majú vynikajúci sluch

Okrem všetkých vyššie spomenutých dôvodov je tu aj ten najlogickejší – že majú naozaj dobrý sluch. To sa považuje tiež za jednu z výhod, pretože môžu počuť nepriateľa už z veľkej diaľky.

 

Zdroj: rd.com | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov