Zaujímavosti

Rwanda: Keď nenávisť preváži nad láskou

rwanda

videní: 2.2K

Vojna v Rwande medzi dvomi kmeňmi sa zmenila na Genocídu. Vyvražďovanie trvalo neuveriteľných 100 dní a vyžiadalo si takmer milión ľudských obetí, medzi nimi aj život rwandského prezidenta. Miliónom sa podarilo uniknúť. Rwanda sa tak zmietala v obrovských problémoch.

Rwanda. Bežný človek toho veľa o nej nevie. Nanajvýš tak to, že sa rozprestiera niekde v okolí rovníka, je malá, susedí s Kongom a asi je to pravdepodobne chudobná krajina. 6. apríla 1994, sa jej prezident Juvénal Habyarimana vracal lietadlom z Tanzánie. Jeho lietadlo zostrelili, zistilo sa, že raketou Sam-16 zem – vzduch. Nezistilo sa však, kto bol za tým. Niektorí však s istotou tvrdili, že to majú na svedomí tí zákerní a po moci túžiaci Tutsiovia.

Rwandu obývajú dva kmene domorodcov. Prevahu majú Hutuovia, tvoria až 85 percent obyvateľstva. V tom období boli aj pri moci. Chceli ich Tutsiovia o ňu pripraviť? A to tým, že zostrelia prezidentovo lietadlo? Všetko len chýry. Nenávisť medzi dvoma kmeňmi existovala oddávna. A od nepamäti sa to zvrhávalo v bratovraždené boje. Aj v tomto období tkvela pod povrchom. Najbojovnejší z Hutuov si už vybudovali aj tajné skrýše zbraní. Len nech príde príležitosť. Niečo, ako zostrelené lietadlo.

Obyvatelia Rwandy si už prešli všeličím. Monarchia, domáci vládcovia, kolonizácia Nemcov i belgická správa. No to, čo ich ešte len čakalo, nemalo obdoby. Príslušníci kmeňa Hutuov, ktorí bok po boku s príslušníkmi kmeňa Tutsiov odolávali nástrahám dejín, neodolali nástrahám vzájomnej nenávisti. Vybuchla ako sopka. Extrémisti na čele s náčelníkom generálneho štábu armády Bagosorom najprv pozabíjali politikov, intelektuálov i neextremistickú, zmierlivú vtedajšiu predsedníčku vlády Hutuov…

Vyvražďovanie v Rwande trvalo 100 dní a padlo mu za obeť takmer milión Tutsiov a umiernených Hutuov. A to len preto, že jedni boli počernejší ako druhí. Tri milióny obyvateľstva ušlo do okolitých krajín. V Rwande nevraždili len ozbrojení vojaci so zbraňami, ale aj susedia, kolegovia, učitelia či spolužiaci. Stihli vraždiť rýchlejším tempom ako nacisti.

Zdroj: topdesat | history

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov