TOP 10

TOP10+: Ako by vyzerali svetové panorámy bez znečisteného ovzdušia?


videní: 3.2K

Smog sa stal celosvetovou krízou a nielenže negatívne ovplyvňuje zdravie ľudí, ale aj mení spôsob, akým vidíme normálne veci, napríklad mestské alebo prírodné panorámy.

Paríž, Francúzsko

Paríž Francúzsko smog

Podľa agentúry pre verejné zdravie sa Paríž stal jedným z njaviac znečistených hlavných miest Európy. Znečistenie ovzdušia spôsobuje každoročne 48 000 predčasných úmrtí. A žiť rok v Paríži je ako vyfajčiť 183 cigariet.

Peking, Čína

Pekingský smog

Znečistenie bolo veľkým problémom už v roku 2008, keď sa v Pekingu konali olympijské hry. Niektorí športovci sa rozhodli dokonca nesúťažiť, len aby nemuseli riskovať svoje zdravie.

Londýn, Anglicko

londýnsky smog

Podľa štúdie uverejnenej v The Lancet je kvalita ovzdušia v Londýne taká zlá, že začala ovplyvňovať zdravie dojčiat a detí a poškodila ich pľúcny a kognitívny vývoj. A vzduch v slávnom metre je 30-krát viac znečistený, ako je to vonku.

New York, USA

Smog v New Yorku

Na začiatok dobrá správa – vzduch v New Yorku je momentálne čistejší ako kedykoľvek predtým od začiatku monitorovania. Tá zlá je, že aj napriek výrazným zlepšeniam z posledných rokov je znečistenie ovzdušia stále významnou environmentálnou hrozbou.

Sydney, Austrália

Sydney Australia Smog

Znečistenie ovplyvňuje bez rozdielu každý kontinent sveta. Malebné austrálske mesto nie je síce jedným z najväčších páchateľov znečistenia, ale pri fotografiách jedinečnej panorámy si ľudia všimli, že niečo v poriadku predsa len nie je. A pritom aj nižšia úroveň znečistenia je najväčšou príčinou úmrtnosti.

Jakarta, Indonézia

Jakarta Indonézia smog

Podľa svetového indexu kvality ovzdušia má Jakarta podobné parametre znečistenia ako Paríž. Pohár trpezlivosti už pretiekol tak, že niektorí obyvatelia žalujú vládu v nádeji, že ju motivujú k tomu, aby s tým niečo začala robiť.

Káhira, Egypt

Káhira Egypt smog

Zatiaľ čo Jakarta vyhráva kategóriu najhoršej kvality ovzdušia, podľa prieskumu spoločnosti Eco Expetrts sa Káhira dostala na prvé miesto ako najviac znečistené mesto sveta. Je to také zlé, že každý čierny mrak, teda hmla zo znečistenia, zatemňuje slnečné svetlo.

Los Angeles, Kalifornia

Los angeles california smog

LA môže byť domovom mnohých úspešných ľudí, ale pokiaľ ide o kvalitu vzduchu, podľa americkej asociácie pľúc získava solídnu známku 5. Dobrou správou je , že vďaka legislatíve prijatej v poslednom desaťročí sa veci začínajú zlepšovať.

Bangkok, Thajsko

Bangkok Thajsko smog

Začiatkom tohto roka došlo v Bangkoku k rekordnej úrovni znečistenia ovzdušia. Podľa BBC toxický smog prinútil viac ako 400 škôl uzavrieť svoje brány v snahe uchrániť deti pred škodlivými účinkami.

Lagos, Nigéria

Lagos Nigéria smog

Pravdepodobne ste aj vy dostali mail, v ktorom vás sám “nigerijský princ” žiada o pomoc s prevodom peňazí na váš účet. Lepšie by ale bolo, keby toto bohatstvo investuje na očistu svojej krajiny. Podľa údajov Svetovej banky je 94 percent obyvateľov Nigérie denne vystavených takým úrovniam znečistenia vzduchu, ktoré vysoko prekračujú hranice stanovené Svetovou zdravotníckou organizáciou.

Salt Lake City, Utah

Salt Lake City Utah Smog

Vďaka ohromným skalnatým horám, ktoré obklopujú toto hlavné mesto, sú miestni obyvatelia liečení dychberúcim výhľadom. Bohužiaľ, tie isté hory spôsobujú počasie, ktoré sa nazýva inverzia, ktoré zachytáva znečistenie v údolí celé mesiace.

Šanghaj, Čína

Å anghaj smog

Obyvatelia Šanghaja sa museli naučiť žiť svoj život obklopený jednou z najvyšších úrovní znečistenia ovzdušia na svete. Niekedy je smog príliš všadeprítomný, a tak sa zatvárajú školy, nechodí sa do práce a nelietajú lietadlá.

 

Zdroj: rd.comtopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov