Zaujímavosti

Davidiáni: Podivná náboženská sekta, alebo skutočn proroci?

davidiáni

videní: 3.1K

Američan David Koresh bol zakladateľom náboženskej sekty davidiánov. Podobne, ako ich predchodcovia adventisti, aj oni boli presvedčení, že už-už nastane koniec sveta. Adventistom ich predpovede presne na deň nevyšli. Davidiáni o svojich predpovediach boli presvedčení ešte viac. Ako to nakoniec dopadlo?

Ako by mal vyzerať posledný deň, koniec sveta? To s určitosťou povedať nemôžme. Čo by sme mali v daný deň robiť? Ťažko povedať. Koresh v tom však mal jasno. Zhromažďoval zbrane a svojich vyznávačov učil ako s nimi narábať.

Zbrane. Vo veľkom množstve. A k tomu automatické. Nechýbali ani rakety. To je veľa už aj na Američanov. Vo februári v roku 1993 poslali urobiť poriadok v komunite davidiánov, neďaleko mesta Waco v Texase. Políciu čakalo 51 dní boja, ktorý sa striedal s rokovaniami. Vojsko dokonca nasadilo tanky. Niektorí davidiáni sa vzdali, niektorí zahynuli, mnohí vlastnou rukou.

Aké bolo ich poslanie? Za čo vlastne bojovali? Kvôli čomu vzdorovali takmer dva mesiace? Streľba, hlad, smäd, zima, požiare … a napokon smrť?

David Koresh, ktorý stál na čele sekty, mal – nazvime to – riadne počmáraný život. Narodil sa 14 ročnej slobodnej matke a svojho otca nikdy ani len nespoznal. Matka prepadla alkoholu, syn ostal na starosti starej mame. V škole sa mu nedarilo, ľahko sa stal terčom posmechu. Skončil v osobitnej škole. Ale toto jedno vedel – naspamäť ovládal celé pasáže z Biblie. Stal sa z neho vynikajúci kazateľ.

John Mitchell o ňom povedal: „Vedel kázať od rána až do neskorého večera.“ Aj Mitchell bol niekdajším členom sekty. „Rozprával, až kým sme už nevládali počúvať, ani spať alebo hýbať sa.“ Vyhlasoval sa za božieho anjela, zvestovateľa konca sveta. Svojou charizmou si podmanil mnohých, privlastnil si aj ich ženy a s ich nedospelými dcérami plodil deti. Mal ich dovedna 14.

Fanatizmus môžeme zaradiť niekde medzi zločin a chorobu. Davidiáni odolávali mnoho dní. Až do posledného momentu sa nerozhodli vzdať.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov