Zaujímavosti

BioUrban – veža, ktorá premieňa znečistený vzduch na kyslík

biourban

videní: 2.9K

Znečistenie ovzdušia je vážny problém, ktorý postihuje mnoho miest na celom svete, a pre ľudí žijúcich na miestach so zlou kvalitou ovzdušia môže byť život dosť neznesiteľný. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie spôsobuje znečistenie ovzdušia ročne viac ako 8 miliónov úmrtí. Aby vedeli pomôcť v boji proti znečisteniu ovzdušia, skupina vedcov vynašla umelý strom nazývaný BioUrban, ktorý premieňa znečisťujúce látky na čistý kyslík.

biourban

Tím inžinierov, výskumníkov a biológov, motivovaný kritickou situáciou znečistenia ovzdušia v Mexiku, spojil svoje sily, aby vytvoril umelý robotický strom špeciálne navrhnutý na zlepšenie kvality ovzdušia. Tento vynález pomohol spoločnosti BiomiTech získať ocenenie za inováciu na výstave znečistenia 2018 v Birminghame v roku 2018 a už sa javí ako presvedčivé riešenie problémov so znečistením ovzdušia, keďže jeden takýto strom má kapacitu ekvivalentnú 368 živým stromom.

biourban

Robotický strom čistiaci vzduch zvaný BioUrban používa filtračný systém mikrorias na absorbovanie znečisteného vzduchu a produkovanie čistého, čerstvého vzduchu. BioUrban, inšpirovaný samotnou podstatou prírody, je založený na princípe fotosyntézy, vdychuje znečisťujúce látky, ako je oxid uhoľnatý a oxidy dusíka, a vydychuje čistý kyslík.

biourban

Robotické stromy BioUrban sú schopné zachytiť ročnú vzduchovú kapacitu 13 140 000 m3. Filtrujú znečistený vzduch s účinnosťou 99,7%. Z iného hľadiska BioUrban poskytuje dostatok čistého kyslíka pre 2 850 ľudí denne.

Vzhľadom na to, že husto osídlené mestá sa zúfalo potýkajú s problémom znečisteného ovzdušia a rast prírodných stromov si vyžaduje veľa času, zdá sa, že toto riešenie nám pomôže rýchlo a efektívne bojovať proti znečisteniu ovzdušia.

biourban

Umelé stromy majú navyše nulový negatívny vplyv, pretože nevytvárajú žiadny odpad a na svoje fungovanie využívajú riasy, ktoré už v prírode existujú.

Podľa BiomiTech cieľom BioUrban nie je nahradiť živé stromy, ale dopĺňať ich a pomáhať im pri odfiltrovaní nášho znečisteného vzduchu. Štyri metre vysoké kovové stromy už boli nainštalované v Mexiku, Kolumbii a Paname, pričom na obzore je viac miest, ktoré majú tiež záujem o implementáciu stromov BioUrban.

biourban

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov