Zaujímavosti

Alexej Čepička: Napriek mnohým zločinom trestu unikol

Alexej Čepička: Napriek mnohým zločinom trestu unikol

videní: 3.6K

Alexej Čepička, ktorý žil v rokoch 1910 až 1990, bol Gottwaldovým zaťom a miláčikom Moskvy. Bol namočený v mnohých zločinoch, avšak trestom unikol. Keď nás čítate pravidelne, spomínali sme ho aj v článku o jeho svokrovi –  o Gottwaldovi, ku ktorému rád zavítal aj s fľašou koňaku. Predovšetkým v čase, keď potreboval niečo vybaviť.

Najdôležitejšie v živote je vedieť sa správne zorientovať. To mladý právnik menom Alexej Čepička dobre vedel. Aj keď sa ocitol v koncentráku, šírili sa chýry, že to bolo omylom. Dôvodom údajne nemala byť jeho konšpiračná činnosť. Gestapo prišlo zavrieť jeho šéfa, avšak v tom čase tam nebol, tak vzali jeho. Z tejto udalosti však ťažil celý život. Hneď po návrate sa veľmi silno uchopil funkcií vo svojom rodisku – v Kroměříži. Neskôr sa stal poslancom Národného zhromaždenia, potom ministrom vnútorného obchodu…

Skvelá kariéra. Mohla byť však aj lepšia. Ako 38 ročný bol ešte slobodný. Rozhodol sa, že si „vyžení“ ešte lepšie postavenie. Do úvahy prichádzalo viacero možností. Napríklad dcéera Ludvíka Svobodu, Zdenka Nejedlého či dcéra Gottwalda. Keďže dcéra Zdenka Nejedlého bola nedobytná, kvety doniesol práve Marte Gottwaldovej. Láska sa mohla začať. Veď kto mohol byť lepšou spoločnosťou ako sám prezident?

Čepička sa po zatknutí Rudolfa Slánskeho stal druhým najmocnejším mužom krajiny. Agilného mladého muža si cenili aj v Moskve. Osobitne Stalin. V roku 1951 údajne poveril Stalin Alexeja Čepičku, aby pripravil československú armádu do konca roka 1953 na útok proti západnej Európe. Vtedy Alexej Čepička – ako minister obrany – desaťnásobne zvýšil rozpočet pre armádu.

Všade je bol Čepička, boli aj čistky. Ako minister spravodlivosti preriedil nielen sudcov, ale aj advokátov. Tresty smrti častokrát sám nariaďoval. Osobne riadil politické procesy s odporcami komunistov. Rozhodujúcou mierou sa zaslúžil o zatknutie a odsúdenie Slánskeho. Len tak medzi rečou – Slánsky mu bol svedkom na svadbe.

Alexej Čepička je pôvodcom paragrafu 231 – zločiny proti režimu. Sám sa trestu nedočkal. Dožil ako dobre zabezpečený dôchodca.

Zdroj: Ctidoma | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov