Foto

Nórsko vytvorilo verejnú toaletu, ktorá je tou najkrajšou na svete


videní: 2.0K

Verejné záchody väčšinou vizuálne príťažlivé nie sú. To však neplatí o Nórsku. Postavili tam toaletu, ktorá má lepší výhľad ako väčšina svetoznámych hotelov.

Nórsko vytvorilo avantgardnú toaletu, ktorá sa v súčasnosti považuje za najkrajšiu verejnú toaletu na svete. Jeden pohľad na toto elegantné zariadene a budete určite súhlasiť. Kde teda nájdeme tento unikátny výtvor?

Túto toaletu nájdete v oddychovej oblasti Ureddplassen pozdĺž nórskej scénickej cesty Helgelandskysten v severnej oblasti Gildeskål. Štúdio Haugen-Zohar Architecture (HZA) bolo založené v Osle. A práve u nich vznikla táto, vcelku nezvyčajná myšlienka, vytvoriť niečo príjemné a užitočné. Ale hlavne nezvyčajné.

norway most beautiful public toilet uredd

Toaletu navrhli v tvare akejsi vlny, ktorá sa vymetá nahor z betónovej vyhliadkovej terasy. Jedná sa o najnovší architektonický kus prestavby v oddychovej časti Ureddplassen v snahe prilákať turistov. Miesto je už teraz obľúbeným turistickým cieľom.

Slúži totiž perfektne k pozorovaniu polárnej žiary v zime. Pridaním inovatívneho kúsku architektúry sa zlepší jednak zážitok pre turistov a miestnych obyvateľov, ale aj okolie tohto miesta zostane čisté.

norway most beautiful public toilet ureddplassen

Elegantná vyhliadková terasa je pozdĺž cesty vybavená mramorovými lavicami, kde si návštevníci môžu oddýchnuť a užiť si scenériu okolitej prírody. Z oblasti pozorovania na pobrežie vedie dolu rad betónových schodov. Čím idete nižšie, tým sú schody konštruované v ohromujúcich formách, aby ich ľudia využili zároveň ako sedadlá, na ktorých si môžete sadnúť pri pohľade na vodu.

norway ureddplassen rest area amphitheater steps

Na opačnom konci vyhliadkovej terasy leží najkrajšia verejná toaleta na svete. Zdá sa, že betónový povrch bol vytiahnutý zo zeme aby vytvoril strechu. Pod betónovou strechou sa nachádza kabína, ktorá je celá lemovaná priesvitným matným sklom, ktoré pri osvetlení zvnútra vyzerá, že žiari.

norway ureddplassen rest area uredd memorial

Odpočinková zóna Ureddplassen spolu s najkrajšou verejnou toaletou na svete nie je iba úchvatné turistické miesto. Je tiež domovom pamätníka, ktorý si pripomína námorníkov, ktorí zahynuli, keď sa počas druhej svetovej vojny potopila nórska ponorka „Uredd“. K dnešnému dňu je 433 km dlhá vyhliadková trasa všeobecne známa ako domov najkrajšej toalety na svete. Hádame, že tento architektonický koncept sa teraz stane trendom. Určite sa všetky krajiny zameriavajú na získanie podobného titulu, aký má Nórsko.

 

Zdroj: AwesomeInventions topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov