Filmtoro.sk

Black Mirror: Obľúbený seriál a jeho 10 najlepších častí

black mirror

videní: 4.4K

Netflix raz za čas príde s novinkou, ktorá spôsobí vážny rozruch medzi širokým publikom. No, Black Mirror síce nie je priamo od Netflixu, ten seriál až neskôr zobral pod seba, ale aj tak ide o jeden z najoriginálnejších počinov na tejto službe. Toto je top 10 najlepších častí.

 

10) Arkangel S04E02

Názov seriálu predstavuje pomyselné nastavovanie zrkadla spoločnosti. V mnohých častiach tento fenomén vyšplechne na divákov tie najtemnejšie pohnútky, ktoré sa v konečnom dôsledku vykryštalizujú ako nie až tak dobrý nápad. Čistokrvným príkladom toho je aj premisa časti s názvom Arkangel. Keď sa matka rozhodne svojej práve narodenej dcére implementovať mikročip za účelom neustáleho sledovania aktivít dieťaťa, v dospelosti ide skôr o dvojsečnú zbraň. Neustála potreba sledovať a kontrolovať činnosti takmer dospelej tínedžerky poháňa tempo celej časti. Autori týmto chceli, už niekoľkokrát za históriu seriálu, poukázať na potenciálnu hrozbu mikročipov v ľudskom tele. A už po niekoľkýkrát sa im to náramne podarilo. Táto časť je však len začiatok tejto Top 10.

9) Hated in the Nation S03E06

Cieľom tejto časti je poukázať na silu sociálnych sietí. Je potrebné si uvedomiť, že všetky naše príspevky môžu mať a aj majú na niekoho dopad. Keď ľudia začali vypisovať nenávistné príspevky voči verejne známej osobe na fiktívnu sociálnu sieť, každý to bral na ľahkú váhu. Až kým táto osoba nezomrela záhadnou smrťou. Scenár sa niekoľkokrát opakuje, až kým sa do vyšetrovania nepustí detektívka, ktorú výborne stvárnila Škótka Kelly Macdonald. Ľudia, dávajte si pozor čo píšete na Facebook!

8) Hang the DJ S04E04

Aké by to bolo, ak by ste si nemohli vybrať vašu vyvolenú polovičku? Na takúto, pre nás ani nevysvetliteľnú otázku, nám odpovie práve táto časť, zatiaľ poslednej série Černé zrcadlo. Nemožnosť samostatného rozhodovania, obmedzené vyberanie partnerov skrz aplikáciu a dokonca aj stanovenie dĺžky týchto vzťahov? A čo ak sa dvojica vzoprie systému a aj napriek všetkým obmedzeniam a presne nalinajkovanej cestičke zíde z tejto trasy? Na takúto odpoveď si budete musieť počkať už klasických 50 minút, ponúkaných v každej časti.

7) Playtest S03E02

Cooper cestuje svetom, aby zabudol na smrť svojho otca a hľadá rozptýlenie takmer v každej svetovej metropole. V londýnskom bare zbalí hernú novinárku, ponúkajúcu mu skvelú príležitosť vyskúšať predčasne novú videohru svetovo vychýrenej spoločnosti. Hlavný protagonista sprevádzaný emocionálne rozbitým pozadím na túto príležitosť kývne a zrazu sa ocitá v kresle podobnom tomu z Matrixu. Spočiatku zábavné objavovanie videoherných svetov v okamihu vystriedajú nočné mory, z ktorých nie je úniku. Alebo je?

6) The Entire History of You S01E03

Tretia časť seriálu, ešte nie pod krídlami Netflixu na nás vytasila svoju prvú zápletku s mikročipmi a ich nepríliš šťastnou implementáciou na ľudí. Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že prehrávanie si celej pamäte prostredníctvom malého implantátu ako na videu je skvelý nápad, časť The Entire History of You vám tieto maniere okamžite zadupe pod čiernu zem. Ľudia sú totiž naprogramovaní tak, aby svoje nechcené myšlienky potláčali voči sebe, respektíve okolitému svetu. A tak je to dobre.

5) Bandersnatch – Špeciál

Legenda (a časť) obstojná sama o sebe. Hodinka a pol neustálych rozhodovaní, vykonávaných divákom. Interaktívna zábava, ktorá keby ponúkla závažnejšie voľby, umiestnila by sa na vyššej priečke tohto zoznamu. Ako režisér budete vykonávať voľby mladého vývojára videohry Bandersnatch, takisto postavenej na rozvetvenom strome volieb. Aj keď si odmyslíme originálny prístup, s čistým svedomím môžeme považovať tento špeciál za čistokrvný Black Mirror, sám o sebe obstojný aj ako regulárna časť. Čerešničkou na torte je už len prvok nevyspytateľnosti hlavných postáv, vytvárajúci nečakané príbehové zvraty.

4) USS Callister S04E01

Prvá časť štvrtej série nadstavila latku riadne vysoko. Obrovským plusom tejto časti je skvelá koordinácia dvoch, úplne rozličných časových rovín. Vzájomná závislosti osudov postáv oboch paralelných vesmírov tvorí priestor pre skvelé gagy a momenty napätia, prameniace z neustáleho pocitu odhalenia. Hlavnú úlohu tu zohráva zvrátená myseľ programátora, trpiaceho sociálnou úzkosťou v reálnom svete. Túto frustráciu následne prenáša do svojej vlastnej počítačovej dimenzie dosť neortodoxným spôsobom – aj so svojimi spolupracovníkmi.

Zaujíma ťa, čo sa nachádza na prvých priečkach? Dozvieš sa to na tomto linku. 

Tento článok vznikol v spolupráci s portálom zabývajúcim sa streamovacími službami a legálnym obsahom na internete Filmtoro.sk

Ak ťa zaujíma aktuálne dianie na platformách ako je Netflix, HBO, Prime Video a mnoho ďalších, sleduj našu facebookovú stránku, kde nájdeš tie najčerstvejšie novinky zo sveta streamovacích služieb.

Zdroj: topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov