Filmtoro.sk

Top 10 temných filmov podľa komiksov


videní: 2.6K

Komiksových filmov sú v poslednom čase plné nielen kiná, ale aj televízie či streamovacie služby. Väčšina týchto filmov cieli na tínedžerov, prípadne ide o pomerne nevinnú rodinnú zábavu. Máme tu však aj niekoľko výnimiek, ktoré docenia skôr dospelí diváci. 10 z nich si predstavíme v tomto článku.

10) Sin City – mesto hriechu

Výborná a vizuálne strhujúca adaptácia komiksov Franka Millera, ktorý sa spolu s Robertom Rodriguezom podieľal aj na réžii. Doručili nám tri štýlové, krvavé a pomerne brutálne poviedky, v ktorých nebola núdza o drsných frajerov, nebezpečné sexy krásky či vyšinutých psychopatov. Výbornú prácu navyše odviedli aj skvelí herci na čele s Bruceom Willisom, Jessicou Alba či Mickeym Rourkeom.

9) V ako Vendeta

Adaptáciám komiksových románov Alana Moora sa doteraz príliš nedarilo. Ale práve V ako Vendeta Jamesa McTeiguea patrí rozhodne k tomu najlepšiemu, čo podľa Moorových komiksov vzniklo. Príbeh nás zavedie do blízkej budúcnosti do fašistickej Veľkej Británie. Filmu dominujú kvalitné herecké výkony, skvelé akčné scény, ale aj inteligentný scenár z pera súrodencov Wachowských.

8) Strážcovia

Pri Moorovi ešte chvíľu ostaneme. Jeho legendárny komiks Strážcovia bol dlhé roky považovaný za nesfilmovateľný. Napokon sa náročnej látky chopil Zack Snyder a dopadlo to výborne. Film sa je dekonštrukciou klasického superhrdinského žánru a na maskovaných bojovníkov sa pozerá drsne, realisticky a bez príkras. Snyderovi a scenáristom slúži ku cti, že sa predlohy držali verne a podarilo sa im preniesť na plátno viacero z jej pozoruhodných myšlienok.

7) Cesta do zatratenia

Gangsterská dráma Sama Mendesa patrí k filmu o ktorých mnoho divákov ani len netušilo, že má komiksovú predlohu. Pochmúrna a veľmi dobre natočená gangsterka boduje skvelým vizuálom, atmosférou, hereckými výkonmi (Tom Hanks, Jude Law, Paul Newman) a výbornými akčnými scénami. Snímka si odniesla 6 nominácií na Oscara, pričom si odniesla sošku za najlepšiu kameru.

6) Dejiny násilia

Dejiny násilia od Davida Cronenberga tiež patria k filmom, o ktorých by človek na prvý pohľad netipoval, že majú oporu v komiksovej predlohe. Napínavá kriminálna dráma s výborným Viggom Mortensenom v hlavnej úlohe si vás podmaní šikovne napísaným scenárom, hereckými výkonmi, ale aj štedrou porciou brutality či erotiky. Rozhodne stojí za vyskúšanie.

5) Logan

Hugh Jackman kultového mutanta Wolverina hral neuveriteľných 16 rokov, takže bolo jasné, že skôr či neskôr mu bude musieť dať zbohom. A Logan je asi tou najlepšou možnou rozlúčkou. Drsný a temný príbeh je určený výhradne dospelým, keďže túto porciu depresie, špiny a brutality, by deti asi nerozdýchali. Okrem skvelého Jackmana hviezdi aj Patrick Stewart a hlavne mladučká Dafne Keen.

4) 300

Ďalší Zack Snyder v našom výbere. Tentokrát si vybral dejovo jednoduchú, ale poriadne krvavú predlohu 300 od Franka Millera. Výsledkom bol vizuálne úchvatný epos, ktorý si podmanil kiná a odniesol si aj vcelku pozitívne recenzie. Je pravdou, že 300 je skôr vizuálnou a akčnou atrakciou, ale na pôsobivosti to Snyderovmu filmu vôbec neuberá.

Zaujíma ťa, čo sa nachádza na prvých priečkach? Dozvieš sa to na tomto linku. 

Tento článok vznikol v spolupráci s portálom zabývajúcim sa streamovacími službami a legálnym obsahom na internete Filmtoro.sk

Ak ťa zaujíma aktuálne dianie na platformách ako je Netflix, HBO, Prime Video a mnoho ďalších, sleduj našu facebookovú stránku, kde nájdeš tie najčerstvejšie novinky zo sveta streamovacích služieb.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov