Zaujímavosti

Neil Armstrong: 10 vecí, ktoré o ňom nevieš

armstrong

videní: 4.2K

Prešlo už 50 rokov, kedy ako prvý človek vstúpil 21. júla 1969 na povrch magického Mesiaca, odkiaľ nám všetkým odkázal legendárny vetu: „Je to malý krok pre človeka, ale obrovský skok pre ľudstvo.“ Ale kto vlastne bol Neil Armstrong? Čo ďalšie o ňom vieme? Poďme sa dozvedieť viac o tomto velikánovi našich dejín.

1) Detstvo 

Lietadlám prepadol tento nadaný chlapec, ktorý sa narodil 5. augusta 1930 v Ohiu, už v dvoch rokoch, keď ho otec vzal na letecké preteky. Do pilotnej kabíny prvýkrát zasadol o 4 roky neskôr. Od toho momentu staval letecké modely, ktoré stále vylepšoval. Dokonca si v pivnici zostrojil vzdušný tunel, aby zdokonalil aerodynamiku svojich zostrojených lietadiel.

2) Dospievanie

Už v prvej triede prevyšoval Armstrong ostatných študentov svojou inteligenciou a prehľadom. Jeho otec vychovával Neila a jeho dvoch mladších súrodencov pomerne prísne. Svoje prvé peniaze si sedemročný chlapec zarobil kosením trávy na cintoríne. Zo zvyšného vreckového si platil kurzy letectva. Pilotný preukaz získal už v 15 rokoch. Získal ho dokonca skôr ako vodičák.

armstrong

3) Štúdium

Štúdium na Purdue University (odbor letecké inžinierstvo) mu sponzorovalo námorníctvo USA v rámci tzv. Hollowayovho plánu. Výmenou za to musel medzi druhým a tretím ročníkom odslúžiť tri roky v námorníctve ako námorný letec.

Bol aj zdatný hudobník. Na univerzite hral v miestnom orchestri na barytonový roh. Neskôr školskému súboru odkázal nemalý finančný dar.

4) Vojna v Kórei

Svoje pilotné schopnosti a talent naplno preukázal v kórejskej vojne, kam bol povolaný v auguste 1951. 3. septembra jeho stroj zasiahli kórejské strely. V snahe získať kontrolu nad lietadlom vrazil do šesť metrovej veže, ktorá vytvorila metrovú trhlinu na krídle. Napriek tomu zvládol doletieť nad vlastné územie, kde sa katapultoval.

Počas nasadenia v Kórei sa zúčastnil 78 bojových letov, za ktoré získal rad ocenení vrátane Leteckej medaily a Zlatej hviezdy.

 

5) Armstrong a jeho rodina

Bol dvakrát ženatý. Jeho prvou ženou sa stala v roku 1956 spolužiačka z univerzity Janet Shearon. Mali spolu tri deti – Ricka, Karen a Marka. Práve jeho jediné dievčatko zomrelo v dvoch rokoch na mozgový nádor. Armstrong sa s jej smrťou nikdy nevyrovnal.

S Janet sa rozviedol po 38 rokoch manželstva kvôli inej žene – Carol Knight. Do tej sa zamiloval na prvý pohľad na golfovom turnaji.

6) Prípravy na životnú misiu 

Potom, čo na Univerzite v Južnej Kalifornii dokončil štúdium leteckého inžinierstva, sa stal skúšobným pilotom na Edwardsovej základni v Kalifornii. Lietal v upravených bombardéroch, potom sa dostal k raketovým lietadlám. V roku 1962 mal nalietaných cez 2450 hodín. Počas svojho života sa preletel vo viac než dvoch stovkách typoch leteckých a vesmírnych strojov. Najrýchlejšie letel 3989 míľ za hodinu, čím päťnásobne prekonal rýchlosť zvuku.

V roku 1966 bol zaradený do vesmírneho programu NASA. Postupne sa stal veliacim pilotom na misiách do vesmíru Gemini 5, Gemini 8 a Gemini 11, ktoré prebehli od augusta 1965 do marca 1966.

 

7) Pristátie na Mesiaci 

Misia Apollo 11 započala 16. júla 1969 štartom z Kennedyho vesmírneho strediska na myse Canaveral. Posádku tvorili Michael Collins a Edwin Aldrin. Loď Apollo bola v porovnaní s predošlým typmi Gemini pomerne priestranná, čo najviac ocenil veliteľ misie Armstrong, ktorý prekvapivo od detstva trpel kinetózou a nevoľnosťami. Let k Mesiacu si astronauti spríjemňovali okrem iného aj počúvaním Dvořákovej symfónie Novosvětská.

21. júla vstúpil Armstrong ako prvý človek na povrch Mesiaca. Tento okamih sledovalo v priamom prenose 600 miliónov ľudí.

„Zrazu som si uvedomil, že ten malý krásny modrý hrášok, čo vidím, je planéta Zem. Napriek tomu som si nepripadal ako obor, ale naopak veľmi, veľmi malý. „

Na Mesiaci zotrvali astronauti cez dve hodiny, počas ktorých vztýčili americkú vlajku, zaobstarali fotografie a zozbierali potrebné vzorky (celkom priviezli 22 kg hornín).

Všetci traja astronauti v poriadku pristáli v Tichom oceáne 24. júla ako národní hrdinovia.

Pretože nikto predtým na Mesiaci nebol, vedci sa obávali, aby so sebou nepriniesli neznáme patogény z vesmíru. Na prijímanie gratulácií si tak trojlístok astronautov musel počkať až potom, čo boli po 18 dňoch prepustení z karantény.

apollo

 

8) Tajomné pásky

21. júla je to presne 50 rokov, kedy Armstrong prvýkrát vkročil na povrch mesiaca. Discovery Channel pri tejto príležitosti uviedol nový dokumentárny film Apollo: Stratené záznamy (Apollo: The Forgotten Films). Ten obsahuje doteraz nezverejnené audio aj video záznamy, ktoré sa podarilo obnoviť. „Zámerom tohto spomienkového špeciálu je osláviť a vzdať hold každému, kto sa zaslúžil o realizáciu tejto najneuveriteľnejšie misie,“ povedal Howard Swartz, Senior Vice President of Production and Development, Discovery. „Snímka obsahujúca výhradne archívne dobové zábery bude pre divákov pútavým zážitkom, ktorý ich prenesie späť do doby nádeje aj strachu, ktorá nakoniec vyústila vo víťazstvo.“

Film obsahuje zábery z množstva rôznych zdrojov vrátane výskumných centier NASA, Národného archívu a spravodajstva tej doby. Tento úžasný poklad, kvôli ktorému sa bolo treba prebrať tisíckami filmových kotúčov, poskytuje nevšedný pohľad do zákulisia vyčerpávajúcich príprav, ktoré predchádzali vyslaniu prvých ľudí na náš Mesiac.

9) Život potom 

Z posádky Apolla 11 sa razom stali adorované hviezdy, ktoré cestovali po celom svete a vítali ich davy fanúšikov.

Armstrong odmietal vstúpiť do politiky, aj keď sa ho snažili získať ako republikáni, tak demokrati. Krátko po návrate z Mesiaca vyhlásil, že neplánuje žiadny ďalší kozmický let. Napriek tomu naďalej spolupracoval s NASA. Ako člen komisie sa podieľal aj na vyšetrovaní nehody raketoplánu Challenger. Neskôr vyučoval letecké inžinierstvo na univerzite v Cicinatti.

Výprava – Jeho dobrodružná povaha sa premietla aj vo výprave do Ekvádoru, kde sa snažil prísť na kĺb tajomstvu tzv. Železnej knižnice. S úspechom sa bohužiaľ nestretol, nebol však prvý, ani posledný. V cestopisnej reality šou Discovery Channel Výprava do neznáma (Expedition Unknown) sa do hlbín latinskoamerického podzemia vypravil po jeho stopách aj dobrodruh Josh Gates.

 

10) Tichý hrdina

Na sklonku svojho života odmietal dávať interview a podpisy, lebo sa mu nepáčilo, že ich ľudia potom draho predávajú. Keď mu v priebehu niekoľkých mesiacov zomreli v roku 1991 obaja rodičia, dostal slabý srdcový záchvat. Problémy so srdcom musel riešiť operáciou. Na následné komplikácie 25. augusta 2012 zomrel.

Jeho popol bol rozptýlený v Atlantickom oceáne počas pohrebnej ceremónie, ktorá sa konala na palube raketového krížnika USS Philippine Sea.

Na sklonku svého života odmítal dávat interview a ani podpisy, neboť se mu nelíbilo, že je lidé pak draze prodávají. Když mu během několika měsíců zemřeli v roce 1991 oba rodiče, dostal slabý srdeční záchvat. Problémy se srdcem musel řešit operací. Na následné komplikace 25. srpna 2012 zemřel.

Jeho popel byl rozptýlen v Atlantském oceánu během pohřební ceremonie, která se konala na palubě raketového křižníku USS Philippine Sea.

„Verím, že každý človek má vopred určený počet srdcových tepov. Nemienim premárniť ani jeden z nich. „

 

Zdroj: Discovery | youtube topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov