Zaujímavosti

Hitler bol nepredvídateľný, no Stalin ho prekukol hneď na začiatku

hitler hitlera

videní: 3.3K

Hitler bol spočiatku ťažko prečítateľný. Zveľaďoval svoj národ a ustavične si zastával princípy humanizmu a pacifizmu. Stalin ho však prekukol. Povedal o ňom, že je to človek, ktorý rozpúta druhú svetovú vojnu. Tá zas podľa predpovedí Lenina dopomôže k víťazstvu proletárskej revolúcie. Stalin, podľa tvrdení Viktora Suvorova (ktorý je autorom mnohých kníh o dejinách Sovietskeho zväzu), podporoval Hitlera.

Viktor Suvorov v jednej z jeho kníh, v ktorých sa zaoberá dejinami Sovietskeho zväzu – konkrétne v knihe Samovražda, napísal: „Bez Stalinovej pomoci, by sa Hitler vôbec nedostal k moci.“

Žeby tak konal zástanca svetového mieru? Nezmysel! Suvorov, ostrý kritik sovietskeho režimu, ktorý už dlhé roky žije v exile a nemá prístup do hlboko utajovaných archívov v Moskve. Odkiaľ teda má informácie tohoto rangu?

Medzi inými sa odvolával aj na Trockého. Ten v roku 1936 napísal: „Bez Stalina by nebolo Hitlera, nebolo by gestapa.“ Ale Lev Trockij bol predsa zúrivým odporcom Stalina. Akú výpovednú hodnotu teda má jeho obviňovanie?

Suvorov tvrdí, že Stalin mal Hitlerov Mein Kampf preštudovaný spredu aj zo zadu. Došiel tak k presvedčeniu, že v Hitlerovi nie je záruka mieru, ba naopak, svetového konfliktu. Hotoval sa predovšetkým na stáročných úhlavných nepriateľov – predovšetkým Francúzsko a Veľkú Britániu. Stalin si hovoril, nech sa navzájom pobijú, zlikvidujú, a tak príde on. Stalin.

Časy dávno minulé zmenili aj pomery. Archívy sa od tej doby už otvorili a čuduj sa svetu, čo sa v nich našlo. Stalin už v lete v roku 1928 na zjazde Komiterny označil pravicové úchylky za zásadnú hrozbu pre komunistické hnutie. Žiadne spolky so sociálnymi demokratmi. No nemecká sociálno-demokratická strana bola v tom čase spomedzi všetkých strán najsilnejšia. Komunisti totiž získali len zhruba tretinu hlasov.

Teda nie Hitler, ale sociálno-demokratická strana bola nepriateľom číslo jeden. Každý, kto bol za spoluprácu s nimi, bol zo strany vyhodený. Nemeckí komunisti si podpísali ortieľ. Historik Archie Brown v knihe Zostup a pád komunizmu sumarizuje obete: Do konca roka 1933 ich nacisti internovali 60 – až 100 000… Nacisti zavraždili približne 20 000 komunistov. Mnohým komunistom sa z Nemecka podarilo ujsť do Sovietskeho zväzu. Tam sa 60% z nich stalo obeťami Stalinovho režimu,“ uvádza Archie Brown.

Zdroj: historyextra | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov