Zaujímavosti

Špičkový nedostatok: Na vyčerpanie týchto zdrojov nie je ľudstvo pripravené

nedostatok

videní: 2.7K

Podľa niektorých odhadov ľudstvo v súčasnosti využíva zdroje o 50% rýchlejšie, než sa dajú tieto zdroje obnovovať. Portál RT prináša niekoľko významných zdrojov, ktoré podhodnocujeme a to môže neodvolateľne zmeniť spôsob, akým žijeme. V blízkej budúcnosti sa tak môže stať, že ľudstvo bude mať nedostatok týchto surovín.

Tlak na využívanie zdrojov ropy a kovov je už dlho známy, ale hroziace menej známe problémy s dodávkami pre iné kľúčové materiály, ktoré sa z veľkej časti nepozorovali mimo ťažobného priemyslu, by mohli viesť k cenovým výkyvom, masívnym spätným posunom v technológiách a dokonca aj celosvetovému konfliktu v oblasti ťažby ropy v nasledujúcich desaťročiach.

RT.com sa  pozrel na blízku budúcnosť  „skrytých“ šokov dodávok zdrojov.

 

 

Hélium

Pixabay

Hélium je neuveriteľne hojný vo vesmíre. Na Zemi nie je bohato zastúpený, takže nemôžeme rozbehnúť jeho produkciu, keď si ľudia uvedomia, že sme ho skoro vyčerpali.

Neexistujú tiež žiadne porovnateľné náhrady za hélium, čo je prvok, ktorý umožňuje ľudstvu udržiavať teploty v blízkosti absolútnej nuly (-273,15 C, −459,67 F) a ktorý je nevyhnutný pre vedecký, priemyselný a medicínsky výskum.

Hélium potrebujeme a aj napriek tomu sa urobilo málo, ak vôbec niečo, aby sa zabránilo nedostatku globálneho hélia.

Hélium sa tvorí rozpadom rádioaktívnych materiálov, ako je urán a tórium, a často sa nachádza v zásobníkoch zemného plynu, ale jeho oddelenie od zemného plynu je v mnohých prípadoch neprimerane nákladné. V dôsledku toho sa náklady na hélium v ​​posledných rokoch zvýšili o 250 percent.

 

Piesok

Pixabay

Piesok je primárnym komponentom v betóne, asfalte a skle, ako aj v iných stavebných materiáloch a zároveň je neoddeliteľnou súčasťou kremíka používaného v elektronickom priemysle. Vďaka prudkej revolúcii zvýšil ropný a plynárenský priemysel aj dopyt po piesku.

Je to druhý najpoužívanejší zdroj na planéte za vodou.

OSN odhaduje, že do roku 2050 budú dve tretiny svetovej populácie žiť v mestách, čo si vyžiada masívny nárast projektov v oblasti výstavby a infraštruktúry, čo si bude vyžadovať obrovské množstvo piesku.

Okrem toho, zvyšovanie hladiny morí na celom svete si vyžiada ešte viac piesku, pretože betónové bariéry sú najužitočnejšie pri vyplavovaní pobrežných záplav. Keď sa piesok ťaží z riečnych korýt a pobrežia, ďalej zhoršuje záplavy, čo vedie k začarovanému kruhu.

Je dôležité poznamenať, že špecifický druh piesku sa používa v stavebníctve, piesok, ktorý obsahuje rôznorodú, nepravidelnú zmes zŕn, na rozdiel od jemnejších, okrúhlych a jednozrnných zŕn piesku nachádzajúcich sa na púšťach sveta, ako je napr. Sahara.

 

Fosfor

Pixabay

Fosfátová hornina, ktorá sa nachádza len v niekoľkých krajinách, vrátane USA, Číny a Maroka, je prvkom, ktorý je nevyhnutný pre hnojivo a je neoddeliteľnou súčasťou budúcej potravinovej bezpečnosti ľudstva. A to sa kráti.

Samotné Maroko kontroluje tri štvrtiny zvyšných zásob fosforečnanov na svete a očakáva sa, že takzvaný „špičkový fosfor“ sa objaví v období medzi rokmi 2035 a 2075 na základe odhadov s použitím súčasných a predpokladaných úrovní spotreby.

V súčasnosti neexistuje žiadna náhrada fosforu pri výrobe potravín. Nie je možné ho vyrobiť alebo syntetizovať v laboratóriu. Náhly nárast cien fosfátov v roku 2008 o 800% viedol k nepokojom a samovraždám farmárov v krajinách po celom svete.

Trochu dobrá správa však spočíva v tom, že fosfor sa môže po použití znovu zachytiť a niekoľkokrát sa recyklovať, keď sa na recyklovanie ľudského a živočíšneho odpadu a zvyškov potravín a plodín používajú účinné techniky.

Zdroj: RT | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov