Zaujímavosti

Útok medveďa: Vedci analyzovali 664 útokov. Tvrdia, že je to chyba ľudí

útok medveďa

videní: 3.0K

Nový výskum dokazuje, že väčšina medveďov je vyprovokovaná rizikovým správaním ľudí zapojených do incidentov. Útok medveďa tak v konečnom hľadisku zapríčiňujú ľudia. Štúdia tiež poskytla rady, ako sa vyhnúť stretnutiu s nebezpečnými dravcami, informuje portál RT

Skupina vedcov z 20 krajín, vrátane Ruska, dôkladne analyzovala 664 útokov medveďov hnedých na ľudí, ku ktorým došlo na celom svete medzi rokmi 2000 a 2015. Takéto strety sa neobvykle končia zle pre zainteresované osoby, ktorí uniknú zraneniam v 90 percentách prípadov, podľa prieskumu uverejneného v časopise Scientific Reports sa 10% útokov ukazuje ako smrteľných. Útok medveďa sa tak pre nás môže skončiť tragicky.

 

Čo priniesla štúdia

Približne polovica útokov sa udiala, keď medvedica bola s mláďatami, pretože zvieratá sú obzvlášť agresívne, keď ochraňujú svoje mláďatá.

Okolo 20 percent incidentov vyplynulo z náhlych stretnutí človeka a šelmy v divočine. Prítomnosť psov, ktorí zvyčajne agresívne reagujú na medvede, viedla k útoku v 17 percentách prípadov.

Výstrely a zranenia spôsobené medveďom lovcami vyústili do protiútoku v 10% prípadov, zatiaľ čo päť percent útokov medveďov sa udialo, keď sa pokúšali získať jedlo od ľudí.

 

 

Väčšina útokov je výsledkom “nesprávneho a riskantného správania ľudí”

Väčšina útokov bola výsledkom „nesprávneho a riskantného správania ľudí“, konštatovali výskumníci.

“Medveď je jedným z najchytrejších a najnebezpečnejších zvierat, ale zvyčajne nenapadne ľudí bez toho, aby bol vyprovokovaný,” povedal jeden z autorov štúdie Aleksandr Shishkin z Lesníckeho inštitútu v sibírskom meste Krasnojarsk.

Príkladom toho bol nedávny klip, v ktorom muž stále prenasledoval mladého medveďa, s ktorým sa stretával v lese. Skončil s niekoľkými bolestivými uhryznutiami.

Pixabay

Pár rád od odborníka

Aby sme sa vyhli útoku medveďov v lese, mali by sme robiť čo najviac hluku, pretože medveď bude upozornený na ľudskú prítomnosť a bude sa pravdepodobne báť, poradil Shishkin.

Ak stretnutiu neviete zabrániť, je prvoradé, aby ste neprepadli strachu a nesnažte sa utiecť, pretože je to inštinkt dravca naháňať korisť.

Správnou voľbou je udržiavať hluk a vystupovať hrozivo, zatiaľ čo budeme pomaly ustupovať dozadu. Väčšina medveďov sa bojí ľudí, ale sú tu aj niektoré, ktoré tento strach strácajú a snažia sa ľudí sledovať. Tieto zvieratá predstavujú najväčšie nebezpečenstvo, povedal Shishkin.

 

Varovania štúdie

Štúdia tiež varovala pred tým, aby sa psi dostali do oblastí, ktoré obývajú medvede. Samotní návštevníci medzi ľuďmi a medveďmi sa v posledných rokoch stali častejšími v dôsledku zákazov lovu a iných opatrení zameraných na obnovu populácie zvierat, povedali vedci.

V súčasnosti je na planéte okolo 200 000 medveďov, z ktorých polovica žije v Rusku.

Zdroj: RT | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov