Zaujímavosti

Lincolnov vrah bol niekto úplne iný, tvrdia vedci

Lincolnov vrah bol niekto úplne iný, tvrdia vedci

videní: 2.5K

90 percent starovekej egyptskej civilizácie je stále zavalených pieskom a čaká na svojho objaviteľa, tvrdí Ramy Romany, egyptológ, svetoznámy dokumentarista a držiteľ niekoľkých televíznych ocenení Emmy. Múmie ale nie sú doménou iba Egypta, objavujú sa – pre niekoho možno prekvapivo – po celom svete a sú spájané s najzvláštnejšími záhadami a konšpiračnými teóriami. Tušili ste, že Lincolnov vrah možno v skutočnosti unikol spravodlivosti a jeho telo sa stalo vyhľadávanou atrakciou?

Sympaťák Ramy Romany vo svojej novej dokumentárnej sérii Rozbalené múmie (Mummies Unwrapped), ktorú vysiela Discovery Channel od 4. mája každú sobotu o 21:00, úspešne usiluje o rozuzlenie najzamotanejších sietí mystérií, povier a klamstiev, ktoré sa vzťahujú k najznámejším pohrebiskám a mumifikovanými telám naprieč kontinentmi. Nič z toho by však nedokázal bez nástrojov modernej archeológie – zobrazovacích a analytických technológií, ktoré nám možno otvárajú dvere k poznaniu, o ktorom mohli naši predkovia maximálne snívať.

Ramy Romany talking with John Fritch 2

Podľa samotného tvorcu sú pokroky na poli technológie hlavným dôvodom, prečo môžu podobné relácie ako táto vôbec vznikať. Veda má tendenciu neustále prekračovať vlastné hranice a sám počas natáčania zistil mnoho dychberúcich vecí, ktoré úplne vyvrátili doterajšie postoje klasickej a do istej miery rigidnej univerzitnej egyptológie. Medzi často používané nástroje patrí už mnoho rokov analýza DNA, podstúpili ju napríklad múmie významných egyptských vládcov Tutanchamona, Amenhotepa aj Ramsesa, ale napríklad aj telo ľadového muža Ötziho. Pomerne presne sa vďaka nej dá určovať približná doba smrti, aj v prípade týchto prastarých pozostatkov. Ako sa ale Ramy Romany aj jeho tím presvedčili, v dnešnej dobe môžeme z jednoduchého vlasu už zistiť, čo konkrétny človek zjedol ako svoju “poslednú večeru”.

Mojžišova kliatba – pravda alebo fikcia?

Ramy Romany talking with Sonia Guellen over a Mummy

Najdôležitejším prínosom sa neustále zdokonaľuje technológií však nie sú čiastkové úspechy, ale fakt, že prispeli k premene celej metodológii archeológov a egyptológov. Pri zásadných objavoch sa vždy musela riešiť dilema, či objavené artefakty vyzdvihnúť z ich pôvodných úložísk a vystaviť ich tak ničivým vplyvom okolitého prostredia ako je vlhkosť vzduchu, mechanická manipulácia alebo pôsobenie rôznych látok, či už prírodných alebo chemických, alebo je ponechať v krajine ako odkaz ďalším generáciám a ochudobniť sa tak o odpovede na mnohé otázky. Vďaka technológii satelitných snímok sa tomu ale dá vcelku efektívne predchádzať – zábery totiž dokážu zachytiť s úžasnou presnosťou aj to, čo sa skrýva pod povrchom. Sám Romany im vďačí za objav niekoľkých egyptských podzemných pyramíd, ktoré bol schopný podrobne zmapovať bez jediného zásadu do ich štruktúry.

Romany sám seba považuje predovšetkým za skeptika a vedca, touto optikou nazerá aj na historky o klebetách múmií, ktoré sa dostali do podvedomia širokej verejnosti hlavne vďaka enormnému záujmu hollywoodskej kinematografie o túto tému. Každý by mal mať na pamäti, že staroveký Egypt bol v prvom rade veľkolepú ríšou, ktorá bola podľa všetkých dostupných informácií na svoju dobu nezvyčajne vyspelá. Medzi Egypťanmi žilo významné množstvo tých, ktorí ovládali umenie chémie a biológie, preto sa dá predpokladať, že za každou kliatbou môžeme vysledovať aj jej vedecké odôvodnenie. Počas natáčania nového dokumentárneho cyklu sa ale režisér dostal do situácie, kedy o tom sám začal pochybovať. Stalo sa tak v hrobke, kde sa snažil odhaliť pravdu o tajomnej múmii, ktorú mnohí považujú za skutočné telo starozákonného proroka Mojžiša. Pri misii, ktorá mohla skončiť spochybnením samotných základov viery všetkých troch významných západných náboženstiev, podľa vlastných slov skoro prišiel o svoj život. Išlo naozaj o kliatbu alebo je na vine dômyselnosť architektov a majstrov, ktorých primárnym cieľom bolo zabezpečiť svojim mŕtvym naveky nerušený odpočinok?

Ramy Romany looks at hieroglyphics with a flash light 2

Kto je Lincolnov vrah?

Technológia analýzy tváre zase divákom seriálu poskytne odpoveď na aktuálnejšiu otázku z USA. Keď sa na začiatku 20. storočia stali príbehy o starom Egypte a múmiách obzvlášť neoddeliteľnou súčasťou panteónu hororových príbehov známych ako Penny Dreadfuls, spustila sa lavína záujmu o túto tému. Každý chcel múmiu vidieť, siahnuť si na ňu a prekonať tak všetok existenciálny strach, ktorý tak úzke spojenie so smrťou v obyčajných smrteľníkoch vyvoláva. Múmie si tým vyslúžili miesto v potulných karnevaloch a prehliadkach netvorov, tzv. Freak shows. Pre zberateľov z vyšších spoločenských kruhov predstavovali všetky artefakty zo starovekého Egypta niečo, čo jednoducho museli mať. V tejto atmosfére sa čoskoro začali objavovať múmie, ktoré mali byť ostatkami rôznych zločincov a kriminálnikov.

Najpopulárnejšia sa stala údajná múmia Johna Wilkesa Bootha, atentátnika zodpovedného za smrť Abrahama Lincolna. Tá sa stala takmer okamžite hitom, ktorý do karnevalov privádzal stovky Američanov. Keď sa v 70. rokoch stratila, už sa vďaka analýze DNA vedelo, že telo patrilo niekomu, kto bol o 35 rokov starší ako Booth v čase, keď ho polícia zastrelila v stodole. Konšpiračné teórie, ktoré sa po tomto zistení vyrojili, poukazujú ako na neschopnosť strážcov zákona, tak priživujú podozrenie, že za smrťou prezidenta, ktorý sa zaslúžil o zrušenie otroctva v slobodných Spojených štátoch, možno bude niečo viac, než nám tvrdia historici. A pretože vďaka CCTV kamerám, ktorými je dnes vybavená už každá druhá večierka alebo bankomat, môžeme pomerne jednoducho zistiť identitu zlodeja alebo lupiča, prečo to nevyužiť aj v tomto prípade – pre porovnanie dostupných snímok múmie práve s policajnými snímky vraha prezidentov.

Zdroj: Discovery | wikitopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov