Zaujímavosti

Časy, keď si Angličan myslel, že elektromotor nemá budúcnosť

elektromotor

videní: 2.1K

Príbeh o anglickom fyzikovi Jamesovi Joulovi je mnohým známy. Dnes ho prinášame aj vám, našim verným čitateľom. Múdry, ale tvrdohlavý. Tak by sa dal definovať vyššie spomínaný pán, ktorý žil v rokoch 1818 až 1889. Bol presvedčený o tom, že elektromotor nemá žiadnu budúcnosť

Elektrická batéria, ktorý vynašiel Volt koncom 18. storočia, ohromila vedcov po celom svete. Márne skúmali, čo elektrina dokáže. A zrazu mali jej zdroj plne k dispozícii. Začali ju skúmať. Stále však nevedeli prísť na to, ako ju využiť. Keď približne o 20 rokov na to pospájal ruský vedec Petrov a nezávisle od neho aj anglický fyzik a chemik, o ktorom sme už taktiež písali – Davy mnoho takých batérií vedľa seba a prúd z nich zapojili do niekoľkých kúskov uhlíka, rozžiarilo sa medzi nimi prenikavé svetlo, elektrický oblúk.

Opäť sme boli o niečo vpred. Výskumníkov tento vynález nadchol a posmelil bádateľov, aby zo svojej činnosti nepoľavovali. Praktické využitie elektriny? Nedohľadne. Ani sám Davy si neuvedomoval nijaký praktický význam jeho objavu. Teória sa však rozvíjala. A to neprestajne.

K rozvoju celého bádania prispel aj anglický fyzik James Joule. Skúmal elektrický prúd v magnetickom poli, vzťah elektriny a tepla. Zameral svoje bádanie na výskum plynov. Odhalil a sformuloval v tejto oblasti niekoľko závažných zákonov. O samotnej elektrine však ani zmienka…

James Prescot Joule | www.teraz.sk

Tento uznávaný odborník však povedal aj slová, ktoré vošli do dejín: „Nakŕmiť koňa je vždy lacnejšie, ako meniť zinok v batériách. Preto elektromotor nikdy nenahradí koňa.“ Dnes vieme, že kedysi mali bohatí ľudia autá, chudobní kone. Dnes je to skôr naopak. Ale poďme naspäť. Slová odborníka vošli do dejín. Nepresvedčilo ho ani to, že následne boli uskutočnené aj ďalšie pokusy. Oveľa úspešnejšie.

Prišli dynamá. Pokúšali sa ich zostrojiť súčasne viacerí odborníci. Najúspešnejší bol azda Werner von Siemens. V roku 1882 Edison uviedol do prevádzky prvú elektrocentrálu na svete a elektrina našla svoje praktické využitie. Používala sa na svietenie. Elektrina od základu zmenila svet.

Zdroj: topdesat | menzel-motors

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov