Zaujímavosti

Medzi „lúpežnými barónmi“ bola aj žena – Green Hetty

Medzi „lúpežnými barónmi“ bola aj žena – Green Hetty

videní: 2.4K

Koniec 19. storočia bol skutočne búrlivý. Po občianskej vojne nastal v Spojených štátoch amerických obrovský rozvoj. Nebol problém s nezamestnanosťou, práce bolo až až. V tejto súvislosti mnohí zbohatli. Boli to predovšetkým priemyselníci a bankári. Zbohatli predovšetkým na úkor robotníkov. Nazývali ich aj „lúpežní baróni“. Medzi nich patrila aj žena menom Henrietta Howlandová Greenová. Myslíte že patrila medzi dámy, ktoré rozhadzujú nadobudnutý majetok? Asi budete zaskočení.

Po skončení občianskej vojny v Spojených štátoch zavládla hospodárska konjuktúra. Všetko sa vracalo do starých koľají, ba čo viac, priemysel naberal na obrátkach. S konjuktúrou prichádza aj tzv. Presun bohatstva – z jedných rúk do rúk druhých. Bohatli predovšetkým bankári a priemyselníci. Niektorí až v takom rozsahu, že si tabak balili do stobankoviek. Boli to žraloci, muži, ktorých morálka či svedomie neprenasledovalo. Ako si dnes ukážeme, neboli to len muži, ale aj žena. Jej meno je Henrietta Howlandová Greenová – volali ju však Green Hetty. Prischol jej aj menej lichotivý prívlastok – Čarodejnica z Wall Street.

Sebavedomie Hetty rozhodne nechýbalo. Na newyorskej burze sa pohybovala suverénne. Bolo to miesto, kde ste mohli čakať hocijakú podpásovku. A od hocikoho. Premyslenými investíciami sa Hetty podarilo nadobudnúť obrovský majetok. Na dnešnú hodnotu dolárov by to bolo snáď aj 30 miliárd. Tým sa zaradila medzi najbohatších ľudí na svete. Stala sa najbohatšou ženou.

Človek by si myslel, že jej život sa obráti na ruby a svoj majetok si začne užívať. Opak bol však pravdou. Hetty žila priam žobráčka, nič si nekúpila, nič nedovolila ani príbuzným, len šetrila a šetrila.

Ako 50tnička chodila v starých, značne opotrebovaných čiernych šatách, ktoré boli v móde tak pred dvadsiatimi rokmi.

Pramene hovoria o jednej návšteve banky. Hetty prišla s dlhopismy v hodnote asi 200.000 dolárov. Vytiahla ich spod spodničky. „Ako ste ich doviezli?“ spýtal sa bankár v údive. – „Vlakom a z centrálnej stanice konskou železnicou.“ Odvetila Hetty. „S takou sumou ste cestovali metstkou dopravou? Prečo ste si nevzali fiaker?“ – „Fiaker? Vy možno máte toľko peňazí, aby ste si mohli dovoliť cestovať po New Yorku fiakerom, ale ja nie.“

Hetty záležalo na každom cente pri každom nákupe. Vždy sa snažila získať zľavu. Hetty svoje deti nerozmaznávala. Nekupovala im ani nové oblečenie. Dćera dostala matkine prešité šaty, synovi šila šaty sama Hetty. Rovnako – čo je prekvapujúce – šetrila aj na ich vzdelaní.

Zdroj: wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov