Zaujímavosti

Pápež František: Jednými milovaný, inými nenávidený

Pápež František

videní: 5.4K

Keď bol 13. marca 2013 argentínsky kardinál Jose Mario Bergoglio zvolený za pápeža, o svojom novom mene mal jasno. František – podľa svätého Františka z Assisi, muža, ktorý žil v pokore a skromnosti a ochraňoval a pomáhal chudobným. To sú podľa 266. pápeža cnosti, ktorými by sa mala hlava katolíckej cirkvi vyznačovať. A svoje predsavzatia pápež František splnil.

Veriaci ho milujú pre jeho ľudskosť a skromnosť. Často porušil škrobený protokol, aby sa priblížil svojim ovečkám. Aktívne sa zaujíma o chudobných a chorých. V roku 2011 navštívil hospic s ľuďmi nakazenými vírusom AIDS a v rámci veľkonočného rituálu 12 z nich pobozkal a obradne umyl nohy. Nebojí sa ani kritiky z vlastných radov – kňazov, ktorí odmietali pokrstiť deti slobodných matiek, považuje za pokrytcov. Pápež František v rozhovore pre denník La Repubblica pripustil, že medzi kňazmi sú pedofili a že sa tento vážny problém vo vnútri cirkvi nemôže neustále zametať pod koberec.

Dôkazom jeho neformálneho správania sú aj osobné telefonáty veriacim, ktorí sa na neho obrátili so svojimi problémami. Kontaktoval tak napríklad tehotnú ženu, ktorú opustil partner. Pápež František jej vyjadril podporu a uistil ju, že jej bábätko rád osobne pokrstí.

Pápež František v Buenos Aires odmietal žiť v arcibiskupskom paláci, ale vybral si skromný ​​apartmán, nevyužil ani služby pomocníkov v domácnosti či osobného vodiča. Po meste sa pohyboval hromadnou dopravou a varil si sám.

Na skromné ​​životné podmienky je Pápež František zvyknutý od detstva. Narodil sa v Buenos Aires do chudobnej rodiny talianskych prisťahovalcov ako najstarší z piatich detí. Jeho otec tam utiekol pred nastupujúcim fašizmom v Taliansku, a živil sa ako železničný robotník. Malý José bol vraj v detstve nezbedník, ktorý mal rád šport (dodnes je vášnivým fanúšikom futbalu a s Lionelom Messim sa dokonca osobne stretol), ako správny rodák z Argentíny tancoval tango a páčili sa mu aj dievčatá.

Ktovie, čo by sa stalo, ak by ho v 12 rokoch neodmietla jeho spolužiačka Amalia, ktorú bláznivo miloval a chcel sa s ňou oženiť. V liste jej napísal, že ak ho odmietne, stane sa kňazom. Dievčatku však list zabavil otec. A Františkovej duchovnej kariére už nič svetské nestálo v ceste.

Po štúdiu na strednej chemicko-priemyselnej škole vstúpil do jezuitského rádu, potom vyštudoval teologickú fakultu v Buenos Aires. Ovláda španielčinu, taliančinu, latinčinu a nemčinu. Je skvelý rečník, ktorý svoje príhovory zvláda naspamäť bez dopredu pripravených textov.

Už v roku 2005 bol údajne hlavným konkurentom neskôr zvoleného pápeža Benedikta XVI. Po jeho rezignácii na pápežský úrad vo februári 2013 bol José Mario Bergoglio zvolený ako prvý pápež pochádzajúci z amerického kontinentu v počte 90 zo 115 hlasov.

O tomto obľúbenom pápežovi sa môžete dozvedieť viac v dokumentárnej minisérii Významní pápežovi (The Great Popes), ktorú v premiére uvádza Discovery Channel túto nedeľu 28.4. o 20:00.

Zdroj: Discovery | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov