Zaujímavosti

Epos o Gilgamešovi: Kto to vlastne bol a prečo bol výnimočný?

Epos o Gilgamešovi

videní: 8.1K

Na topdesat.sk by to bez histórie, ktorú tak radi – vy, naši čitatelia – čítate, vlastne už ani nešlo. Tentokrát sa ponoríme do čias dávnom minulých, keď žil Enkidu a Gilgameš. Do čias, kedy títo dvaja dobrudruhovia zápasili s obrom či vôľou bohov. Čo je vlastne Epos o Gilgamešovi?

Epos o Gilgamešovi je rozsiahla báseň, ktorá bola napísaná v akkadčine – teda semitskom jazyku používanom predovšetkým v starovekej Mezopotámii, Iráne, Malej Ázii a na severe Sýrie, okrem iných aj Asýrčanmi či Babylončanmi. Akkadčina vznikla niekedy v 27. až 24. storočí pred Kristom. Epos rozpráva o hrdinských činoch tohto polomytického kráľa, o odvahe, priateľstve a hľadaní večného života.

Kto bol Gilgameš?

Gilgameš bol synom bohyne a poloboha. Bol kráľom mesta Uruku (mesto, ktoré ležalo na juhu Mezopotámie). Medzi jeho prednosti patrila odvaha a sila, v neposlednom rade bol aj krásny. Domnieval sa, že je neporaziteľný.

Bohovia chceli skrotiť Gilgamešovu pýchu a dať mu príučku. Preto mu stvorili soka, mocného Enkidua, ktorý bol výtvorom Bohov. Stretli sa v súboji, no ani jeden z nich nevyšiel ako porazený. Z protivníkov sa stali nerozluční priatelia. Spolu sa vybrali na cestu do cédrového lesa, kam nikto nesmel vstúpiť. To však neostalo bez následkov. Dvaja pútnici vzbudili hnev obra Chumbabu, pôvodcu všetkého zla na svete, ktorý les obýval. Obra sa dobrodruhom podarilo zabiť. Rozhodli sa vrátiť do mesta Uruku.

Ponuka, ktorá sa neodmieta

Gilgameš dostal ponuku, ktorá sa neodmieta. Mal sa stať mužom bohyne menom Ištar. Gilgameš odmietol. Rozhnevaní bohovia sa rozhodli, že ho potrestajú. Vedeli o priateľstve Gilgameša a Enkidua. Najväčším trestom pre Gilgameša mala byť smrť Enkidua. Tak sa aj stalo. Gilgameš nesmierne smútil za svojim priateľom. Uvedomil si, že každý je smrteľný a rozhodol sa uniknúť podobnému osudu.

Stal sa Gilgameš nesmrteľným?

Gilgameš sa opäť vydal na dlhú púť a opustil Uruku. Rozhodol sa nájsť nesmrteľnosť. Z morského dna vytiahol zázračnú rastlinku večnej mladosti, no na spiatočnej ceste mu ju ukradol had. Had pripravil Gilgameša o poslednú nádej stať sa nesmrteľným.

Zdroj: Wikitopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov