Zaujímavosti

Inocent VIII.: Raj pre pápežovho väzňa

Inocent VIII: Raj pre pápežovho väzňa

videní: 6.0K

O Inocentovi VIII. sme publikovali už viacero článkov. Bol v nich vykreslení predovšetkým negatívne. Nie je to našim zámerom. Ani historici o ňom veľa pozitívneho bohužiaľ napísať nemôžu. Tentokrát si povieme o udalostiach z konca 15. storočia. Pápež Inocent VIII. poskytoval útočisko sultánovmu bratovi Džemovi. Ak si si mysleli že za „pán Boh zaplať“, bol si na omyle. Za túto službu platil Bajazid II. pápežovi poriadnu kôpku peňazí.

Inocent VIII. sa – napriek tomu, že bol pápežom – oddával rôznym rozkošiam. Dokonca sa nimi ani netajil. Aj vďaka tomu o ňom historici nepíšu veľa pozitívneho. Podľa nich bol Inocent nevzdelaným, bol chlípnik, ktorý sa oddával rozkošiam a nečinnosti, hovel prepychu. Mal kopec mileniek, podľa legiend až 16 detí. Pripravoval im honosné svadby a vyberal zámožných životných partnerov.

Inocent – trochu schizofrenicky – pochyboval o každom. Šípil nepriateľov na každom rohu. Údajne napísal – teda skôr nadiktoval pisárovi – keďže bol negramotným, že odpadlíci od viery obcujú s diablami, ktorí sa medzi nich zamiešali ako muži a ženy a páchajú poburujúce zlo. Toto ho viedlo k vydaniu buly v roku 1484 s direktívami, ako túto pliagu potierať. Hľadanie nepriateľa vo vnútri však nie vždy dopadlo dobre. Inak tomu nebolo ani v Inocentovom prípade.

Písali aj v minulosti o honbe na čarodejnice, za ktorou stál taktiež Inocent. Cirkevný historik menom Josef Gelmi napísal, že v tom čase zomrelo azda aj milión žien.

Život Inocenta a jeho rodiny bol nákladný. Pokladňa zívala prázdnotou. Koncom 15.storočia sa turecký sultán Bajazid II.a jeho mladší brat Džem dostali do súrodeneckého konfliktu. Ako porazený z neho vyšiel práve Džem. Rozhodol sa opustiť vlasť. Dostal sa do rúk Inocenta, ktorý ho držal v zajatí – až do jeho smrti – 6 rokov. Sultán mal za to platiť pápežovi ročne 40.000 dukátov s podmienkou, aby zabezpečil bratovi všetok prepych a zvádzal ho všetkými možnými neresťami. Mal záujem na tom, aby sa do domovskej krajiny už nikdy nevrátil.

Dialo sa niečo neskutočné, až absurdné. Brat muža, ktorý usiloval o devastáciu kresťanstva, a ktorý sa všemožne pokúšal preniknúť do Európy, býval vo Vatikáne len niekoľko miestností od pápeža.

„Pecunia non olet.“ – Peniaze nesmrdia.

Zdroj: Marque Louis-Philippe Link, Link | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov