Zaujímavosti

Kladivo na čarodejnice: 15. storočie a úbytok nielen mačiek

kladivo na čarodejnice

videní: 2.5K

V roku 1484 vydal pápež Inocent VIII. spis s názvom Kladivo na čarodejnice. Pre mnohé ženy sa stal tento spis osudným. A nielen pre ženy. Húfne sa začali upaľovať aj ich údajné spoločníčky – mačky. Efekt na seba dlho nenechal čakať a rozmnožili sa potkany, ktoré roznášajú choroby.

Meritná otázka v 13. storočí:  Ako vyháňať diabla? Vec, ktorá trápi cirkev už stáročia. V rokoch 1258 až 1483 sa pozornosť obrátila na bosoráctvo a začal sa hon na čarodejnice. Celá snaha cirkevných hodnostárov sa zavŕšila pápežom Inocentom VIII. v roku 1484. Vydal bulu a spis Kladivo na čarodejnice. Podľa spisu – najväčším kacírstvom bolo neveriť v existenciu čarodejníctva a čarodejníc.

Tieto udalosti znamenali pre Európu vzplanutie mnoho hraníc, ktoré horeli vyše tristo rokov. V niektorých občinách dokonca v takom meradle, že bola upálením žien ohrozená reprodukcia obyvateľstva.

A to nie je všetko. Najväčším pomocníkom čarodejníc mali byť práve mačky. Tento titul si zaslúžili vďaka ich prefíkanosti a tajomnosti. Ľudia ich hádzali k horiacim hraniciam k svojim majiteľkám. Nech sa tiež škvaria! Mačky však na rozdiel od žien neboli predtým podrobené mučeniu na sto rôznych spôsobov. Mačky v tomto období takmer úplne vyhynuli.

Výsledkom všetkého bol hrôzostrašný návrat dvanástich lodí z Čierneho mora. V sicílskej Messine, v septembri 1347, sa do prístavu vrátilo 12 lodí. Pohľad na posádky bol zdrvujúci. Na palube ležali mŕtvi, alebo zomierajúci ľudia. Príčinou bola choroba, ktorú sprevádzal hrôzostrašný zápach a ktorá odhaľovala holé kosti. Niektoré lode dokonca uviazli na plytčine a nebol na nich ani jeden jediný živý človek. Jednalo sa o mor, čierny mor alebo tiež čierna smrť. Prečo? Preto, lebo odumierajúce končeky prstov, ušné laloky i podkožné krvácanie sa sfarbovali na čierno. Prvýkrát sa údajne čierny mor objavil v Strednej Ázii okolo roku 1330.

V časoch, keď sa na hygienu príliš nedbalo, sa mor po Európe šíril neskutočnou rýchlosťou. Z Talianska do Francúzska, Španielska a Anglicka. Spôsobil smrť asi tretiny vtedy žijúcej Európy. Obyvatelia v tomto čase pokladali mor za trest boží. Časom sa prišlo na príčinu. Boli ňou potkany, respektíve blchy na potkanoch, prenášajúce chorobu na ľudí. A keďže mačiek nebolo, potkany nemali prirodzeného nepriateľa.

Procesy s čarodejnicami sa skončili až v 18. storočí.

Zdroj: topdesat
Zdroj titulnej fotografie: LinkLinkLinkCC BY 4.0, Link

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov