Zaujímavosti

Marozia: Bohatá Rimanka, ktorá ovládala pápežov svojej doby

Marozia: Bohatá Rimanka, ktorá ovládala pápežov svojej doby

videní: 2.6K

Meno Marozia desí pápežov aj do dnešných dní. Bohatá Rimanka „úradovala“ v prvej polovici 10.storočia. A to predovšetkým dosadzovaním, odvolávaním a dokonca aj zavraždením pápežov. Poďme sa spoločne pozrieť na – nazvime to – počiny Marozie.

Asi nikomu na svete nemusíme vysvetľovať, že už od nepamäti je pápež celosvetovou autoritou, a to nie len v kresťanských záležitostiach. Pápež sa vyjadruje k otázkam a horúcim témam, ktoré v spoločnosti na celom svete práve rezonujú. Úsilie pápeža často pohne spoločnosťou. Bolo tomu tak aj v minulosti.

V minulosti sa však odohrávali v pápežskej stolici aj krvavé drámy. Podobná situácia bola aj v prvej polovici 10.storočia. Jednou z rozhodujúcich rodín, ktorá v Ríme v tomto čase ťahala za nitky, bola rodina Teofylaktovcov. Táto rodina rozhodovala aj o tom, kto bude pápežom.

Písal sa rok 904, keď Teofylakt dosadil do najvyššej cirkevnej hodnosti svojho priateľa menom Sergius III. Ten ihneď násilím zbavil moci svojich predchodcov – Leva V. a protipápeža Krištofa. Uvrhol ich do väzenia. Prvý spomínaný bol pápežom tri roky, druhý dokonca len dva mesiace. Sergius ich nariadil uškrtiť.

Pápež Sergius žil v konkubináte spoločne s dcérou Teofylakta. Volala sa Marozia. Spoločne splodili syna. Na pápežskom stolci sedel na pomery doby dosť dlho – sedem rokov. Po ňom nasledoval Anastázius, Lando a Ján X. Jána X. rozhodne nemôžeme považovať za vzorného. Za rímskeho arcibiskupa vymenoval vtedy iba 5 ročného chlapca, syna významného šľachtica. Nie len týmto činom sa dostal do nemilosti Marozie. Žil dokonca s jej matkou Teodorou. Marozia sa rozhodla v Ríme vyvolať vzburu, pápež bol uvrhnutý do väzenia, neskôr zavraždený.

Marozia bola vo svojej dobe takmer všemocná. Vlastnila mnoho pozemkov, ale aj šľachticov ako feudálov a vazalov. Dosadzovala a odvolávala pápežov ako sa jej chcelo. Marozia plánovala jedného dňa obsadiť pápežský stolec svojim synom. Keď dosiahol vek 21 rokov, nastúpil na miesto pápeža pod menom Ján XI.

Karma však zafungovala. Druhý syn Marozie vyvolal proti svojej matke vzburu. Vo väzení sa ocitla nenazdajky aj so svojim synom. Stalo sa tak koncom roku 935. Jej syn Albrecht sa stal rímskym diktátorom a svojim génom neostal nič dlžný – aj on vymenovával a odvolával pápežov. Neštítil sa ani vraždiť.

Zdroj: topdesat
Zdroj titulnej fotografie: Jean-Paul LaurensMusée des Beaux-Arts, NantesLink

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov