Zaujímavosti

Jeruzalem: Mesto mieru, vojen a troch náboženstiev

Jeruzalem: Mesto mieru, vojen a troch náboženstiev

videní: 3.2K

Niektoré zemepisné názvy – predovšetkým zahraničné – bývajú často náročné na vyslovovanie. Jedným z takých je bez pochyby Jrušalaim Al-Kuds. Tento názov hovorí viac pravdepodobne minimálnemu počtu Slovákov. Väčšina z nás ho nikdy nepočula a pravdepodobne netuší, čo predstavuje. Na Slovensku sa používa pojem Jeruzalem.

Jeruzalem je prastaré mesto. Prvé zmienky o ňom nachádzame už v 14. storočí pred našim letopočtom v egyptských listinách. Archeológovia zistili, že história mesta siaha ešte hlbšie do minulosti. Odhaduje sa na zhruba 18. storočie pred našim letopočtom. Toto mesto v minulosti patrilo Egyptu.

Jrušalaim Al-Kuds pri pohľade na mapu nachádzame v Prednej Ázii. Od stredozemného mora nie je ďaleko, a ku Mŕtvemu moru ešte bližšie. Jeruzalem je posvätným miestom troch náboženstiev.

Pozrime sa bližšie, čo názov Jrušalaim Al-Kuds predstavuje. Jrušalaim je v pôvodnom jazyku zloženina z jeru – teda mesto a zo šalom – čo znamená mier. Teda suma sumárum je Jeruzalem mesto mieru. Obyvatelia starovekého Grécka ho nazývali Hierosolyma, čo je odvodené od slova svätý. Aj Arabi mu prisudzovali svätosť – Bajt al-Makdis – teda dom Svätostánku, čo bolo skrátené na Al-Kuds – Svätosť. Mohli by sme samozrejme hovoriť a zaplavovať vás – našich čitateľov – ďalšími cudzími názvami, ale už nebudeme. Stačilo.

Jeruzalem je do dnešných dní pomenovaný asi 70 rôznymi spôsobmi. Tomu sa hovorí ľudská rozmanitosť. Keď sa pozrieme napríklad na Tichý oceán (alebo ak chcete Pacifický) – opak je pravdou. Ide o najbúrlivejší. Alebo ďalší príklad – Grónsko, teda krajina, kde je ľad a sneh, sme nazvali Zelenou krajinou a dalo by sa pokračovať.

Máloktoré mesto v dejinách zažilo toľko vojen, ako tomu bolo v Jeruzaleme. Bolo spustošené viac násobnými vpádmi Egypťanov, taktiež Filištíncami, Arabmi a v neposlednom rade Babylončanmi. Konkrétne Babylončania ho v roku 518 pred našim letopočtom zbúrali a obyvateľov uvrhli do zajatia. Rimania sa k Jeruzalemu nezachovali o nič lepšie ako Babylončania. Taktiež ho zrovnali so zemou. Mesto sa však pozbieralo a opäť postavilo na nohy. Bolo dobyté aj Arabmi, križiakmi či Turkami. Predmetom sporov je aj v modernej histórii.

V súčasnosti má mesto Jeruzalem viac ako 700.000 obyvateľov a je posvätným miestom troch náboženstiev. Mesto mieru, ale v minulosti aj množstva vojen je dnes predovšetkým mestom turistov.

Zdroj: topdesat
Zdroj titulnej fotografie: Pixabay 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov