Zaujímavosti

Detská križiacka výprava, ktorá skončila totálnou katastrofou

Detská križiacka výprava, ktorá skončila totálnou katastrofou

videní: 3.5K

Písal sa rok 1212, máj. Za francúzskym kráľom prišiel iba 12-ročný pastierik a odovzdal mu list. Vraj ho dostal priamo od Ježiša. Údajne sa mu zjavil v čase, keď pásol ovce, a odovzdal mu list. Syn boží vyzval tohto pastierika menom Štefan, aby nebojácne ohlásil ďalšiu križiacku výpravu. Tak sa aj stalo. Detská križiacka výprava však skončila katastrofou.

Križiacke výpravy, ktoré sa uskutočnili pred ohlásením detskej výpravy neboli úspešné. Neboli úspešné predovšetkým kvôli nenásytnosti rôznych kniežat, ktoré v križiackej výprave nevideli potenciálny zisk. Podľa listu iba chudobní, nezaťažení hriechom a nevinné deti sú Bohom vyvolení splniť – podľa slov Štefana – veľkú úlohu.

Pastierik Štefan sa s nadšením pustil do organizovania detskej križiackej výpravy, ktorá mala smerovať do Svätej zeme. Bol skvelým rečníkom a predovšetkým vďaka tomu nadchol svojich rovesníkov. Smelo vyhlasoval, že je Bohom určený a vyvolený naprávať chyby starších. Práve on má zachrániť kresťanstvo. Tvrdil, že more sa rozostúpi a výprava sa bez problémov dostane do Svätej zeme. Nenazdajky ho nasledovalo neuveriteľných 30 000 detí. Väčšina z nich nemala ani 12 rokov.

Štefan sa stal inšpiráciou aj na území dnešného Nemecka. Jedinec, ktorý taktiež disponoval nadaným zmyslom pre rétoriku, za niekoľko týždňov zhromaždil v Kolíne armádu detí. Boli len o čosi staršie ako tie francúzske. Bolo však medzi nimi viac dievčat.

Pán Boh akosi nedožičil nevinným dušiam, ktoré boli odhodlané dobyť Svätú zem. Leto v roku 1212 bolo horúce a úroda slabá. Chýbala voda. Kým sa deti dostali do Marseille, veľa z nich neprežilo. Ani deti z nemeckého územia nemali jednoduchší osud. Prechod Alpami, cez priesmyk Mont Cenis bol skutočne náročný. Pred bránami Janova sa ocitla takmer len jedna tretina detskej výpravy.

Po príchode k moru sa deti vrhli na kolená a čakali na rozostúpenie mora. Zázrak sa však nekonal. V prístave však boli dve lode, ktorých kapitáni sľúbili, že deti dopravia na druhú stranu. O týchto deťoch však už nikto nikdy nepočul. Časť detí z výpravy sa rozhodla vrátiť domov, podarilo sa to však máloktorým.

Detí v Marseille sa ujali dvaja kupci. Starodávne spisy poznajú ich mená. Jednalo sa o Hugona Ferreusa a Wilhelma Porcusa. Obchodníci sa ujali detí, objednali 7 lodí, ktoré však na šírom mori stroskotali. Podľa slov kňaza, ktorý bol súčasťou výpravy, z dvoch lodí nikto neprežil. Zbytok doplával ako tak bezpečne do Alžírska. Tam bola väčšia časť detí predaná do otroctva. Ani jedno z detí sa však z dochovaných informácii do Svätej zeme nedostalo.

Zdroj: topdesat
Zdroj titulnej fotografie: Gustave Doré, Link., Link

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov