Zaujímavosti

Palác Potala: Najvyššie položený kaštieľ na svete a neodmysliteľná súčasť svetového dedičstva


videní: 2.8K

Počul si už o najvyššie položenom kaštieli na svete? Ak nie, si tu správne. Tento kaštieľ si zaslúži pozornosť nielen čo sa nadmorskej výšky týka, ale aj v jeho neopakovateľnej kultúrnej či náboženskej tradícii. Pozrime sa na palác Potala bližšie.

Palác Potala sa nachádza v hlavnom meste Tubetu, v Lhase. Leží v nadmorskej výške neuveriteľných 3700 metrov na skalnatom útese, ktorý nesie meno Marpi, na náhornej plošine. Čo sa zvláštností kaštieľa týka, ani zďaleka to nie je všetko.

Palác Potala plní množstvo funkcií. Je vojenskou budovou a zároveň plní funkciu nielen politického ale dokonca aj náboženského centra. Je kláštorom, školou a knižnicou súčasne. Ako prvý si na červenej hore nechal postaviť palác tibetský panovník Songcän Gampo. Práve počas jeho vlády sa v krajine rozšíril a ukotvil budhizmus. Budova bohužiaľ bola zdevastovaná vzniknutým požiarom, no zachovali sa dve miestnosti – kaplnky. Ich názvy sú Phakpa Lhakhang a Chogyel Drupuk.

Dnešná podoba Potaly sa začala stavať za vlády V.dalajlámu v prvej polovici 15. storočia. Jednalo sa o 13 poschodový palác. Múry boli postavené po troch rokoch, interiér si však dal načas. Trvalo celé desaťročia, kým vnútro paláca postavili.

potala_2

By XiquinhoOwn work, CC BY-SA 3.0, Link

Pri prvom pohľade na túto impozantnú stavbu sa naše oči zamerajú na majestátne múry a schodiská, nasledujú masívne steny. Typické pre Tibet sú steny zužujúce sa smerom na hor. Výnimkou nie je ani tento palác. Ploché strechy zdobia vežičky, reliéfne ornamenty a sošky, ktoré majú dôležitú náboženskú funkciu. Slúžia na odháňanie zlých duchov.

Komplex budov tejto impozantnej stavby pozostáva už tradične z viacerých častí. Centrálnym prvom je takzvaný Červený palác – alebo ak chcete Potrang Marpo. Práve toto je to pravé náboženské centrum, spolu s najdôležitejšími svätyňami a kaplnkami predchádzajúcich dalajlámov. Nástenné maľby poukazujú na silný vplyv Perzie. Nástenné koberce však už sú tradične z východu. Okrem Budhu dostal vlastnú svätyňu aj Avalokiteshvara boddhisatva – teda budhistický svätý, ktorý rozšíril náboženstvo v Tibete. Avalokiteshvara boddhisatva je prepojená s niekdajšou jaskynnou kaplnkou Songcäana Gampa. Biely palác Potrango Karpo bol domovom dalajlámu. Na začiatku 20.storočia ho výrazne rozšírili. Práve na tomto mieste zasadala tibetská vláda.

Zdroj: topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov