Zaujímavosti

Svetové dedičstvo UNESCO: Chrámový komplex a Borobudur

Svetové dedičstvo UNESCO: Chrámový komplex a Borobudur

videní: 3.2K

Budhizmus sa z Indie pod vplyvom hinduizmu takmer úplne vytratil. O to viac sa udomácnil v juhovýchodnej Ázii. Dodnes má veľký vplyv na Thajskom ostrove, v Číne, Japonsku či v Indonézii. Pozrime sa spoločne na pamiatku z listiny svetového dedičstva – budhistický chrámový komplex Borobudur.

Jeden z najdokonalejšie skomponovaných budhistických chrámov nájdeme na ostrove Jáva. Chrám Borobudur bol postavený niekedy okolo roku 800 nášho letopočtu a odzrkadľuje nám predovšetkým filozofický smer mahajanského budhizmu.

Samotný chrám je mandalou, súčasne zobrazuje budhistické stvorenie sveta a štruktúru duše, čiže mysle. Holistické ponímanie a tieto pojmy nie sú od seba úplne vzdialené, veď všetko je vo všetkom prítomné, všetko je jednota.

Stavba je stupňovitá pyramída. Pyramídy poznáme predovšetkým z Egypta, avšak ani pre prehistorické národy Indonézie tento tvar nie je neznámym.

Majestátna stúpa, ako mnohé chrámy indického pôvodu, je stelesnením hory Meru, to však nie je všetko. Ak sa na ňu pozrieme z iného uhlu, presnejšie zhora, skutočne zistíme, že má tvar mandaly. Pôdorys má tvar zúbkovaného štvorca. Základ tvorí spodná, najširšia vrstva. Táto časť zobrazuje svet túžob, čiže myseľ uviaznutú vo svete túžob a zmyslov.

Készítette: Pandu Adnyana - Flickr: Borobudur temple panorama, CC BY 2.0, Hivatkozás

Készítette: Pandu AdnyanaFlickr: Borobudur temple panorama, CC BY 2.0, Hivatkozás

Na najvyššej terase stojí v troch sústredených kruhoch 72 menších, napoly uzavretých stúp a v každej sa nachádza socha Budhu. Zmena zo štvorcového na kruhový pôdorys znamená, že duša sa odtrhla od sveta foriem a smeruje k osvieteniu (teda štvorec symbolizuje hmotu, kruh je univerzálnym symbolom duchovna). Každá zo 72 sôch má svoj význam. Odkazujú gestom rúk na jednotlivé učenia Budhu. Ani číslo 72 nie je náhodné. Tvorí ho súčin šiestich – vtedy už známych – planét a dvanástich znamení zverokruhu.

V strede stojí 15 metrov vysoká stúpa, ktorá je fókusom celej stavby a je evidentným symbolom osvietenia. Čo sa však nachádza vo vnútri? Na prekvapenie mnohých – nič. Veď sme sa už odtrhli od sveta tvarov.

Nesmieme zabudnúť ani na dva menšie chrámy, ktoré neodmysliteľne patria k Borobuduru. Nachádzajú sa smerom na východ a volajú sa Pawon a Mendut. V minulosti boli pravdepodobne prepojené.

Na koniec dodávame, že je zvláštne, že na prelome tisícročí ostali chrámy prázdne. Pohltila ich džungľa. V roku 1814 však boli objavené Britmi, ktorí ostrov kolonizovali. V roku 1973 UNESCO zafinancovalo dôkladnú renováciu a tak sa dnes môžeme kochať týmto dychberúcim chrámovým komplexom, ktorý nesie názov Borobudur.

Zdroj: topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov