Zaujímavosti

Mayské mesto pred Kolumbom: Uxmal

Mayské mesto pred Kolumbom: Uxmal

videní: 2.3K

Prinášame vám ďalší z článkov, ktorý sa venuje svetovému dedičstvu. Predmetom tohto článku bude práve predkolumbovské mayské mesto s názvom Uxmal (vyslovujeme „Ušmál“). Ak vás zaujíma kde by sme toto pozoruhodné mesto našli a čím je vlastne zaujímavé, ste tu správne.

Mayovia – národ, ktorý nepoznal koleso, avšak čo sa astronómie týka, bol minimálne o tri levely vyššie ako vtedajšia Európa – sú bez pochyby pozoruhodným národom. Za zmienku stojí – okrem iných typicky majských miest – aj mesto Uxmal, ktoré sa nachádza v džungli poloostrova Yucatán. Ruiny starodávneho mesta sa zaraďujú medzi najvýznamnejšie lokality majskej kultúry.

Nemáme zmienku o tom, kedy bol Uxmal založený. Jeho názov však v preklade znamená trikrát založený, takže sa pravdepodobne bude jednať o jedno z najstarších miest. Obdobie svojho najväčšieho rozkvetu zažilo mesto predovšetkým medzi 8. a 10. Storočím nášho letopočtu. Väčšina budov tohto mesta sa datuje do 9.storočia, do dôb kráľa Chada. Na prelome sem prišli Toltékovia, čo dokazujú na cintorínoch reliéfy zobrazujúce lebky a prekrížené holenné kosti, ktoré sú pre Toltékov typické.

Rozhodne najzaujímavejšou budovou mesta je mayská stupňovitá pyramída, ktorá bola neskôr pomenovaná ako Pyramída veštca alebo čarodejníka. Už na prvý pohľad si môžeme všimnúť jej zaoblené rohy. Podobné riešenie nenájdeme nikde inde na svete.

By Sybz - Own work, CC BY-SA 3.0, Link

By SybzOwn work, CC BY-SA 3.0, Link

Nemenej významnou budovou je aj Palác, ktorý má rozlohu 1 200 metrov štvorcových. Nazýva sa Palác guvernéra. Pravdepodobne v ňom sídlil kráľ. Je predkolumbovskou budovou s najdlhšou fasádou. Pre väčšie budovy je typické vnútorné nádvorie štvorcového pôdorysu. Taktiež sa používalo stĺporadie pozostávajúce zo štvorcových prvkov.

Za zmienku stojí aj budova, ktorá dostala názov až oveľa neskôr. Jedná sa o Mníšsky kláštor, ktorý bol pomenovaný až v modernej dobe. Na tejto budove a jej reliéfoch sú zobrazené mayské mýty stvorenia. Popri iných budovách a chrámoch tu stojí aj štadión, kde sa usporadúvali posvätné loptové hry.

Na prelome tisícročí sa mayské vedenie a jeho vláda sústredila pre prehratú vojnu na inom mieste. Uxmal tým utrpel a začal upadať. Neskôr sa k moci dostali Toltékovia a mesto bolo opäť zaľudnené. Prichádzajúci dobyvatelia predovšetkým španielskej národnosti, ktorí sa sem doplavili, s mestom už vo svojich plánoch nerátali.

Zdroj: topdesat
Zdroj titulnej fotografie: “Pyramid of the Magician” (CC BY 2.0) by Arian Zwegers

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov