Foto

Čierny chrám: Zlé znamenie, alebo krása v netradičnom rúchu?

Čierny chrám: Zlé znamenie, alebo krása v netradičnej farbe?

videní: 3.4K

Čierna farba sa zdá mnohým ľuďom až príliš výraznou. Hlavne, ak ide o farbu budovy. Čo však, ak sa stavitelia rozhodnú, využiť túto farbu pri stavbe chrámu? Pre veriacich to je určite nevšednosť. My sme sa za teba pozreli na tie najtemnejšie budovy, ktoré využívajú veriaci na svoje modlitby.

Veriaci si dávajú záležať na miestach, kde sa modlia k svojim bohom. Aj to je jedným z dôvodov, prečo je každý chrám taký nádherný. Preto je veľkým prekvapením, ak si architekti zvolia pri stavbe týchto posvätných miest materiály, ktoré sú iné, odlišné. Ľudia sa aj pri farbe svojho domu spoliehajú skôr na “obyčajné” farby.

Clermont-Ferrand Cathedral


View this post on Instagram

A post shared by Bel Arancibia (@_enjoytheridde) on


Táto gotická katedrála Nanebovzatia Panny Márie sa nachádza v meste Clermont-Ferrand vo Francúzsku. Od piateho storočia stáli na tomto mieste rôzne chrámy, ktoré boli zničené a znova postavené. V roku 1248 začali s výstavbou terajšej katedrály, ktorá prešla rokmi mnohými obmenami a jej výstavba bola dokončená až v roku 1884. V roku 1885 objavili v podzemí kryptu a v roku 2013 bola za vypuklinami v stene objavená maľba z 15. storočia, čo iba nasvedčuje tomu, že chrám v sebe môže ukrývať ešte mnoho tajomstiev. Vďaka trachyandezitskému typu kameňa, ktorý bol použitý pri jej výstavbe, dostala budova prezývku “Katedrála uhlia”.


View this post on Instagram

A post shared by Laura Somlea (@laura_somlea) on

Holmenkollen Chapel

Holmenkollen tvorí predmestie Osla, hlavného mesta Nórska. Miesto je známe najmä športovým strediskom, ktoré má svetový význam. Jeho účelom pôvodne slúžila aj kaplnka, ktorá tu stála. V roku 1992 však zhorela a na jej mieste postavili v roku 1996 novú kaplnku, ktorú neskôr premenili na kostol. Pri konštruovaní kostola použili najprv trojrozmerný model, podľa ktorého vytvárali jednotlivé časti. Tie potom priviezli na miesto, kde ich zložili ako skladačku. Kostol sa stal postupne známym a obľúbeným turistickým miestom. Je tak obľúbený, že na termín sobáša sa tu čaká minimálne jeden rok. Kostol je tiež registrovaný v zozname nórskeho kultúrneho dedičstva.


View this post on Instagram

A post shared by Lucas G (@lucas_gor) on

Kotilingeshwara Temple

Tento chrám sa nachádza v dedine Kammasandra v Indii. Patrónom chrámu je boh Šiva. Chrám má podobu takzvaného Shiva lingam, čo v preklade znamená stĺp svetla. Raritou je aj kvôli tomu, že sa tu na jednom mieste nachádza ohromné množstvo týchto stĺpov.


View this post on Instagram

A post shared by Things to do in India (@things2doinindia_) on

Urnes Church


View this post on Instagram

A post shared by Thomas Grootoonk (@thomasgrootoonk) on


História dreveného kostolíka sa datuje do roku 1130. Scenériu mu dotvára fjord, na pobreží ktorého sa nachádza. Kostolík je významný najmä kvôli prepojeniu kresťanskej architektúry a vikingských umeleckých foriem. V roku 1979 bol zaradený do zoznamu UNESCO.


View this post on Instagram

A post shared by Camille Mar’ (@camille__mar) on

 

Trimbakeshwar Temple

Trimbakeshwar je hinduistický chrám v meste Trimbak v Indii. Pre veriacich má veľmi významné miesto, pretože sa nachádza v blízkosti posvätného jazierka. Turistov láka svojím nevšedným vzhľadom a prepracovanou architektúrou.


View this post on Instagram

A post shared by Hemant Shankar Dhamal (@hsd_hemantdhamal) on

Budir Church


View this post on Instagram

A post shared by Tui La (@lollinion) on


Tento kostolík sa nachádza na polostrove Snæfellsnes na Islande. Prvý chrám bol na tomto mieste postavený už v roku 1703. Ten súčasný, ktorý stojí na rovnakom mieste, rekonštruovali v roku 1987, pričom zvon, cintorín aj relikvie, pochádzajú ešte z toho pôvodného. Kostolík sa vďaka svojmu nevšednému a minimalistickému vzhľadu stal veľmi populárnym medzi turistami.


View this post on Instagram

A post shared by Harley Davis (@hdavisphotos) on

Borgund Church

Tento drevený kostolík sa nachádza v dedine Borgund v Nórsku. Jeho výstavba sa datuje do prelomu 12. a 13. storočia. V roku 1868 vedľa neho postavili nový kostol, pretože pôvodný už nespĺňal kapacitné požiadavky. Z borgundského dreveného kostolíka následne urobili múzeum, ktoré patrí Spoločnosti na ochranu starobylých nórskych pamiatok.


View this post on Instagram

A post shared by Tamara (@tammy.lk) on

Zdroj: Instagram | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov