Zaujímavosti

Epidauros: Úžasná akustika antického divadla udivuje aj dnes

Epidauros: Úžasná akustika antického divadla udivuje aj dnes

videní: 5.0K

Aj po mnohých rokoch neprestáva udivovať akustika gréckeho antického divadla nielen turistov, ale aj odbornú verejnosť. Postav sa dole. Povedz pár slov. Pokojne potichu, alebo aj šepotom. A aj v poslednom rade antického divadla bude divák zreteľne počuť, čo zbor spevákov alebo hercov na javisku predvádza. Toto architektonické dielo sa nachádza v meste Epidauros

Bol si niekedy v Grécku? Grécko je krásna krajina. Okrem mora už tradične navštevujú turisti aj jeho pamiatky. Jedna z najpopulárnejších je práve antické divadlo v meste Epidauros. Jeho výborná akustika je známa po celom svete. Turistickí sprievodcovia ju radi demonštrujú zapálením zápalky, či hodením mince o zem. Zvuk sa šíri neuveriteľne. Aj v úplne hornej rade je všetko počuť zreteľne a tak si divák aj pred mnohými rokmi mohol vychutnať predstavenie.

Hovoríme o divadlách, ktoré predvádzali klasické diela Sofokla alebo Euripida. Pýtate sa na ich históriu? Grécke divadlo má svoj pôvod v kulte nespútaného boha vína – Dionýza. Predstavenia, ktoré boli usporadúvané práve na jeho počesť sa stali čoraz viac obľúbenými. Navštevovalo ich stále viac a viac nadšených divákov.

Kapacitne už nepostačoval svah pri úpätí akropoly. Tento problém bolo potrebné riešiť. Nachádzame sa v 4.storočí pred našim letopočtom. Začali sa osádzať najprv drevené a neskôr kamenné rady sedadiel. Práve vtedy Grécko získali architektonické pamiatky, ktoré dnes navštevujú milióny turistov z celého sveta. Neskôr začali Gréci stavať divadlá vo svahu v tvare polkruhu. Okrem iného sa snažili, aby do celkového umeleckého diela zapojili aj okolitú krajinu. Naproti tomu – rímski inžinieri budovali mohutné základy, takže divadlo mohlo stať takmer kdekoľvek.

Jedno z najkrajších divadiel staroveku sa nachádza v Epidaurose, ktoré leží na Peloponéze, asi 60 kilometrov južne od Korintu. Je preslávené predovšetkým svojou neskutočnou akustikou. V žiadnom z antických divadiel nie je lepšie rozumieť, čo sa na javisku odohráva. Práve toto divadlo sa stalo predmetom skúmania vedcov. Po dlhotrvajúcich úvahách a testoch sa vedomostne posunuli. Zistili, že dôležitú úlohu mala premyslená koncepcia stavby, pri ktorej sa uplatnili vedomosti veľkého učenca Pythagora – predovšetkým pentagram a zlatý rez. Tým vznikol skvelý akustický priestor. A to nie je všetko. Ďalšia príčina má spočívať v meteorologickom fenoméne. V Epidaurose vanie vietor väčšinou tak, že slová z javiska odnáša do hľadiska a slúži tak ako zosilňovač hlasov.  Štúdia z roku 2007 zistila, že dôležité je aj usporiadanie sedadiel, ktoré majú za úlohu eliminovať všetky rušivé zvuky. Predovšetkým nízkofrekvenčné tóny.

Zdroj: | topdesat
Zdroj titulnej fotografie: Merlin, CC BY-SA 3.0, Link

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov