Zaujímavosti

Stradivárky: Husle, na ktorých si každý huslista chce zahrať

Stradivárky: Husle, na ktorých si každý huslista chce zahrať

videní: 7.3K

Počuli si už výraz Stradivárky, teda slávne husle, ktoré má na svedomí Antonio Stradivari? Ak sa orientuješ v hudbe a v hudobných nástrojoch, tento pojem určite poznáš. Ak nie, radi ti ho predstavíme.

Stradivárky sú husle, ktoré pochádzajú z dielne majstra menom Antonio Giacomo Stradivari, latinsky Antonius Stradivarius alebo jednoducho Stradivari. Vyrábal husle, na ktorých si túži zahrať azda každý huslista na svete, hoci aspoň raz. Nástroje z dielne Stradivaria, ktorý sa narodil v 17.storočí v Taliansku, patria k tomu najjemnejšiemu a najkvalitnejšiemu, čo svet hudby môže ponúknuť.

Vďaka znalostí, ktoré Antonio získal od svojho učiteľa, ktorým bol pravdepodobne Nicola Amati, sa rozhodol otvoriť si vlastnú dielňu. Skĺbil naučené so svojim vlastným štýlom a začal experimentovať s hrúbkou dreva a so zložením laku.

Každý nástroj čo vyrobil bol signovaný latinským nápisom Antonius Stradivarius Cremonensis Faciebat Anno + rok, kedy boli vyrobené. Je všeobecným presvedčením, že najkvalitnejšiu robotu robil v rozpätí rokov 1698 až 1725.

V jeho remesle však pravdepodobne pokračovali aj jeho synovia. Nástroje vyrobené po roku 1730 sú pravdepodobne dielom práve Ombona a Francesca.

Pre nástroje vyrobené synmi majstra Stradivaria je typické latinské signovanie Sotto la Desciplina d’Antonio Stradivari F. in Cremona + rok, kedy boli vyrobené.

Tajomstvo nástrojov z dielne Stradivaria a ich zvuku sa dodnes neobjasnilo. Stradivarius do svojej smrti zmajstroval viac ako 1000 nástrojov – a to husle, gitary, čelá či violy. Z nich sa do súčasnosti dochovalo zhruba 650 kusov. Ak by ste túžili vlastniť kúsok v podobe stradivárok, museli by ste siahnuť hlboko do vrecka. Ich cena sa pohybuje v hodnote niekoľkých miliónoch.

Existujú však stradivárky, ktoré by ste si predsa len nemohli kúpiť. Nesú názov Mesiáš a sú nepredajné. Nachádzajú sa v zapečatenej vitríne múzea Ashmolean v Oxforde. Hovorí sa, že sú jediným kúskom, ktorý Stradivarius nechcel predať. Pokladajú sa za špičkový nástroj a jedinečný výrobok z dielne majstrovského Stradivaria.

Zdroj: topdesat
Zdroj titulnej fotografie: Σπάρτακος, CC BY-SA 3.0, Link

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov