TOP 10

TOP10: Vianoce, ako ich ešte nepoznáš!

vianoce

videní: 5.0K

Veselé Vianoce! V týchto najkrajších dňoch roka už-už čakáme na jeden z najväčších sviatkov vôbec. Je to čas na oslavy, tanec, smiech, spev, rodinu, priateľov, pohodu a darčeky. A my ti na skrátenie tohto čakania prinášame pár faktov o Vianociach, ktoré ťa zrejme prekvapia. Si pripravený? Takto Vianoce určite nepoznáš.

10. Vianoce sa nie všade oslavujú na Vianoce

Vianoce

OK, uznávame, že tento fakt je v našich končinách celkom známy. Aj keď väčšina sveta oslavuje Vianoce 25. decembra, stále existujú krajiny, v ktorých sa tieto sviatky oslavujú 7. januára (podľa Julijánskeho kalendára). Ide najmä o krajiny pravoslávneho vierovyznania.

9. Kedy sa narodil Ježiš?

Vianoce

Aj keď Vianoce sú vlastne oslavou narodenia Ježiša Krista, skutočný dátum jeho „narodenín“ nie je celkom známy.

8. Kresťanské alebo pohanské sviatky?

Christmastradition-610x413

Mnohé zvyky a symboly, ktoré sa tradične spájajú s Vianocami, sa robili aj na starých pohanských slávnostiach a rituáloch zimného slnovratu.

7. Kde sa nabral deduško v červenom?

Cartoonist-610x891

Vytvorenie výzoru Santa Clausa je  pripisované karikaturistovi Thomasovi Nastovi. Je totiž založený na jeho ilustráciách zverejnených v Harpers Weekly z roku 1863.

6. Najdrahší stromček

Vianoce

Najdrahšie vyzdobený vianočný stromček bol ocenený na 11 026 900 dolárov a bol postavený v paláci Emirates Palace (SAE) v roku 2010.

5. Vyťažená pošta

Vianoce

Americká pošta odošle počas vianočných sviatkov 450 až 470 miliónov balíčkov.

4. Darovanie darčekov bolo zakázané

Vianoce

Jeden čas bolo cirkvou zakázané obdarúvať sa na Vianoce darčekmi. Pokladali to totiž za pohanský zvyk.

3. Vianočné ostrovy

Islands-610x264

Existujú dva ostrovy, ktoré majú v názve Vianoce. Vianočný ostrov (predtým Kiritimati) v Tichom oceáne a Vianočný ostrov v Indickom oceáne.

2. Vianoce vo vesmíreVianoce

„Jingle Bells“ bola prvá skladba, ktorá sa vysielala vo vesmíre. Bolo 16. decembra 1965 a po obežnej dráhe Zeme krúžila loď Gemini 6 s Tomom Staffordom a Wallym Schirra. Až keď Schirra začal na fúkaciu harmoniku vyludzovať melódiu „rolničiek“, došlo zaskočeným letovým dispečerom, že napodobňuje Santu. „Stafford ho v koncertovaní sprevádzal hmkaním, cinkaním a poklepávaním do taktu,“ spomínal Pavel Toufar v knihe Túžba po hviezdach. Harmoniku a rolničky prepašované na palubu lode nakoniec Stafford a Schirra venovali Národnému múzea letectva a vesmíru vo washingtonskom Smithsonian Institute.

1. Aké pohlavie majú Santové soby?

vianoce

Väčšina Santových sobov má mužské mená. Avšak, sobí samci vrhajú svoje parohy okolo Vianoc, čo znamená, že soby, ktoré ťahajú Santové sane sú pravdepodobne samice.

Zdroj:  List25 topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov