Zaujímavosti

Slnečná sústava: 5 nepopierateľných faktov

slnečná sústava

videní: 11.0K

Zem je okrúhla, Merkúr je najteplejšou planétou a Slnko je žlté. Zdá sa, že to sú jednoducho nepopierateľné fakty aj pre tých, ktorí nemajú vedomosti o astronómii. Naša slnečná sústava je jednoducho úžasná.

Je Zem dokonale guľatá?

earth

Tvar našej planéty sa neustále mení kvôli nekonečnému pohybu kontinentálnych dosiek. Samozrejme, rýchlosť, ktorou sa tieto dosky pohybujú, je veľmi malá, v priemere asi 5 cm za rok. Aj tento malý posuv má však vplyv na celkový tvar planéty, ktorý má dosť ďaleko od dokonalej gule.

 

Má Mesiac tmavú stranu ?

lunar

Názor, že slnečné lúče svietia len na jednu stranu Mesiaca, je pomerne rozšírený. Toto presvedčenie však má základy vo fakte, že náš satelit ma iba jednu stranu obrátenú k našej planéte. No v skutočnosti Slnko svieti a ohrieva viditeľné aj neviditeľné časti Mesiaca (zo Zeme).

 

Je teplota Merkúru väčšia ako teplota ostatných planét?

mercury

Zdá sa to byť logické. Merkúr je najbližšie k Slnku, preto musí byť jeho povrchová teplota vyššia ako teplota ostatných planét Slnečnej sústavy. Ukázalo sa však, že najteplejšou planétou v Slnečnej sústave je Venuša. A to aj napriek tomu, že je od Slnka vzdialená 50 miliónov kilometrov. Priemerná denná teplota na Merkúri je okolo 350 °C, zatiaľ čo na Venuši môže teplota dosahovať až 450 °C. Dôvodom je atmosféra Venuše. Merkúr nemá prakticky žiadnu atmosféru, zatiaľ čo atmosféru Venuše tvorí veľmi veľký obsah oxidu uhličitého. To vytvára veľmi silný skleníkový efekt, ktorý zachytáva všetko teplo zo Slnka.

 

Je v skutočnosti Slnko veľká horiaca guľa ?

sun

Každý vie, že teplota na povrchu Slnka je nepredstaviteľne vysoká: viac ako 5700 °C. Takže je logické predpokladať, že Slnko je obrovská masa ohňa. V skutočnosti to je forma tepla a svetla, ktorá vzniká termonukleárnymi reakciami vyskytujúcimi sa v jadre hviezdy.

Naozaj je Slnko žlté ?

astronomy

Každý, kto vie niečo o astronómii, s istotou povie, že Slnko patrí do kategórie hviezd známych ako žltí trpaslíci. Na druhej strane je logické predpokladať, že je žltej farby. Rovnako, ako všetky ostatné hviezdy z kategórie žltých trpaslíkov, aj Slnko je úplne biele. Ako to, že pre nás je Slnko žlté? Dôvodom je zemská atmosféra. Ako je známe, svetlo, ktoré má dlhú vlnovú dĺžku, v žltej a červenej časti farebného spektra prechádza atmosférou najlepšie. To je ten dôvod, prečo sa nám Slnko javí ako žltá guľa. Ak chceš vidieť skutočnú farbu Slnka, musíš opustiť zemskú atmosféru.

 

Môže človek bez ochranného obleku  vo vesmíre explodovať?

astronaut

Tento nesprávny pohľad je výsledkom rôznych hollywoodskych filmov, ktoré znázorňujú to, čo sa údajne stane, ak sa človek ocitne mimo vesmírnej lode. V skutočnosti je naša pokožka dostatočne pružná na to, aby držala všetky vnútorné orgány po kope. Steny krvných ciev by taktiež zabránili varu krvi vďaka svojej pružnosti. Jediný dôvod úmrtia je nedostatok kyslíka. Len 15 sekúnd po vstupe do vákua bez skafandru človek stráca vedomie a do dvoch minút zomiera.

 

Je Zem v lete bližšie k Slnku ako v zime?

Tu je ďalší mýtus, ktorý sa na začiatku zdá byť logický. Ak je zima chladnejšia ako leto, znamená to, že Zem je ďalej od zdroja tepla, že?  No realita je v skutočnosti opačná. Počas chladnejšieho obdobia je naša planéta skutočne o 5 miliónov kilometrov bližšie k Slnku ako v lete. Ako je to možné? Dôvodom je skutočnosť, že okrem obiehania Zeme okolo Slnka, rotuje naša planéta aj okolo svojej vlastnej osi. Práve vďaka tomu sa na Zemi strieda deň a noc. Os planéty, ktorá prechádza severným a južným pólom, nie je presne kolmá na jej obežnú dráhu. Práve to zapríčiňuje, že slnečné lúče dopadajú na Zem pod rôznym uhlom a s rôznou intenzitou.

Zdroj: brightside | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov