Foto

Strastiplná cesta trénera, ktorý udržal nažive chlapcov uväznených v jaskyni

strastiplná cesta

videní: 6.9K

Pred niekoľkými týždňami zasiahol svet srdcervúci príbeh. 12 mladých futbalistov a ich tréner boli nezvestní. Keď našli ich bicykle pri vchode do jaskyne, bolo jasné, že tam museli uviaznuť. Vtedy však ešte nikto netušil, že ich strastiplná cesta za záchranou bude trvať 18 dní. 

9 dní trvalo, kým chlapcov vypátrali a zistili, že sú nažive. Ďalších 9 dní sa všetci snažili dostať ich do bezpečia. Záchranná akcia vôbec nebola jednoduchá. 18 dňová strastiplná cesta bola konečne na konci. Dvanásti chlapci s ich trénerom boli zachránení.

Počas tejto doby, kedy celý svet sledoval osud uviaznutých detí, sa našlo mnoho ľudí, ktorí obviňovali “nezodpovedného” trénera Ekkapola Chantawonga z tohto nešťastia. Na jeho obranu založil používateľ yvvonelim9 na Twitteri vlákno o trénerovi a zhromaždil tak niekoľko dôležitých faktov a fotografií. Napriek tomu, že je Ekkapol obviňovaný z ľahkovážneho zavedenia chlapcov do nebezpečnej jaskyne, vďaka spomínaným faktom vyšlo najavo, že tréner zohral veľmi dôležitú úlohu pri udržaní chlapcov nažive a ich záchrane.

Tréner bol po záchrane údajne najviac podvýživený, pretože chlapcom rozdal aj svoj podiel jedla. Okrem toho ich učil meditovať, aby čo najlepšie zvládali ťažkú situáciu, v ktorej sa ocitli. Taktiež udržiaval v jaskyni v rámci možností dobrú náladu, až kým sa ich strastiplná cesta za záchranou neskončila.

Ako sa zdá, Ekkapol je pre chlapcov pravým hrdinom. Vďaka nemu zachovali relatívny pokoj a zostali nažive. Pozri si nižšie jeho životný príbeh.

 

Keď kvôli silným dažďom zaplavilo únikovú cestu, 25-ročný futbalový tréner a 12 mladých futbalistov uviazli v jaskyni.

strastiplná cesta

 

Twitter používateľ yvvonelim9 uverejnil vlákno o trénerovi a zhromaždil niekoľko dôležitých faktov o jeho živote a jeho úlohe pri udržiavaní uväznených detí nažive.

strastiplná cesta

 

Ekkapol je sirota. Svoju rodinu stratil, keď mal 10 rokov. Zomreli na chorobu, ktorá zasiahla jeho dedinu na severe Thajska. Do jeho 12 rokov sa oňho starali príbuzní, až kým neodišiel do kláštora. Bol smutný a osamelý.

Mal sa stať mníchom, neskôr ale opustil kláštor, aby sa staral o svoju chorú babičku v Mae Sai v severnom Thajsku. Svoj čas rozdelil medzi prácu v kláštore a trénovanie novovzniknutého tímu Moo Pa.

strastiplná cesta

 

thai-cave-trapped-boys-football-coach-ekapol-chanthawong-img-100

 

Svoje spriaznené duše našiel medzi chlapcami, ktorých trénoval. Mnohí z nich vyrastali v chudobe alebo pochádzali z menšiny bez štátnej príslušnosti, čo je v tejto pohraničnej oblasti medzi Mjamarskom a Thajskom bežné.

“Miloval ich viac, ako sám seba,” povedal John Khampai, dlhoročný priateľ Ekkapola, ktorý pracuje v kláštornej kaviarni. “Nepije, nefajčí, je ten typ človeka, ktorý sa o svoje zdravie stará a učil to aj deti.”

Pomohol hlavnému trénerovi Nopparatovi vytvoriť systém, vďaka ktorému vášeň pre futbal chlapcov motivovala k excelentným výsledkom v škole.Ak budú mať v škole dobré známky, čaká ich odmena v podobe nového futbalového výstroja. Spolu hľadali sponzorov pre tím, aby chlapcom ukázali, že sa môžu stať niečím viac, napríklad aj profesionálnymi športovcami.

strastiplná cesta

 

“Dal im veľa,” povedal Nopparat. Zobral chlapcov z domu, keď ich rodičia nemohli a prebral za nich zodpovednosť, ako keby boli jeho rodina.

Chlapcov udržiaval v prísnom trénerskom režime. To zahŕňalo aj cyklistiku po okolitých kopcoch.

Podľa záchranárov bol najslabší zo všetkých v jaskyni. Svoj podiel jedla rozdával chlapcom, učil ich meditovať a šetriť si energiu, až kým ich nenašli.

Vysvetlil chlapcom, že majú piť vodu, ktorá vyvierala zo stien jaskyne a nie špinavé povodňové vody.

“Čo by sa len stalo s mojím dieťaťom, ak by tam nebol?” Povedala matka jedného z chlapcov pre thajskú televíziu. “Keď sa dostane von, musíme uzdraviť jeho srdce. Drahý Ek, nikdy by som vás z ničoho nevinila.”

strastiplná cesta

 

Priatelia sa o Ekkapola strachujú. Mal úplnú dôveru chlapcov, vďaka čomu sa s ním pustili do skúmania jaskyne. “Poznám ho a viem, že sa bude obviňovať,” povedal jeho priateľ Joy.

Policajti nevylúčili jeho postih za nedbanlivosť, ale najprv sa budú zameriavať na jeho pomoc pri záchrane chlapcov.

strastiplná cesta

Ekkapolov list z jaskyne: “Sľubujem, že sa budem čo najlepšie starať o deti. Chcem sa poďakovať za všetku podporu a ospravedlniť sa.”

Obrázok Ekkapola s dvanástimi diviakmi v jeho objatí. Tak sa totiž volá aj ich futbalový tím – Diviaci.

strastiplná cesta

 

Chlapci vo veku 11 – 16 rokov zmizli so svojim 25-ročným trénerom po futbalovej praxi 23. júna. Vyrazili na dobrodružstvo, chceli preskúmať jaskynný komplex v blízkosti hraníc s Mjanmarskom a osláviť narodeniny jedného z chlapcov.

strastiplná cesta

 

Pred výletom boli chlapci v dedine nakúpiť občerstvenie na oslavu narodenín. Pravdepodobne tieto potraviny ich udržali na žive prvých 9 dní, kým ich objavili.

Aj napriek obavám, nikto z rodičov neobviňuje trénera. Vedia, že chlapcov mal rád ako vlastných a spravil pre nich všetko, čo sa dalo. Naopak, vyjadrujú mu obrovskú podporu.

Po osemnástich dňoch sú chlapci spolu s trénerom konečne zachránení a v bezpečí. Ich strastiplná cesta prežitia sa skončila.

strastiplná cesta

Zdroj: BoredPanda topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov