Zaujímavosti

Úder blesku do auta: Je posádka v bezpečí?

úder blesku

videní: 6.0K

Leto je v plnom prúde a s ním prichádzajú aj veľkolepé prírodné javy. Najmä pri dlhotrvajúcich horúčavách prichádzajú silné búrky spolu s krupobitím a bleskami. Cyklisti a motorkári, hľadajte úkryt! Pre ostatných motoristov mám dobrú správu. Uzavretá karoséria auta funguje ako Faradayova klietka. Čo to znamená? Zjednodušene, ste v bezpečí. Aj tak však treba dodržať zásady, úder blesku do auta môže spôsobiť vážnu dopravnú nehodu.

Zažili ste už úder blesku do auta? Pravdepodobne nejde o nič príjemné. Ja som ho zatiaľ nezažil, ale v aute nemám strach. Avšak nepodceňujme silné búrky. Pár bodov treba dodržať, nech je pobyt v aute počas vyčíňania počasia čo najmenej nepríjemný.

Silné búrky a úder blesku do auta

Auto je tzv. nedokonalá Faradayova klietka, ktorá dostala pomenovanie podľa fyzika Michaela Faradaya. Ide o uzatvorenú klietku vyrobenú z vodivého materiálu, ktorej vnútorný priestor je chránený pred vplyvom elektrických a elektromagnetických vĺn. Faradayov efekt zase opisuje vlastnosť elektrického náboja. Elektrický výboj sa rozširuje len po povrchu vodiča, nie v jeho vnútornom objeme. Úder blesku do auta tak spôsobí rozšírenie výboja po kovovej konštrukcii karosérie a zvedenie energie do zeme.

Ak ste počas búrky v aute, radšej zastavte

Šoférujete počas búrky? Radšej zastavte na bezpečnom mieste. Úder blesku do auta spôsobí hluk a výrazné svetlo. Vodič auta sa môže zľaknúť, náhle stočiť volantom a spôsobiť vážnu dopravnú nehodu. A nemusíte to byť vy, stačí, že oproti vám pôjde ďalší nešťastník, do ktorého udrie blesk. Ak máte kabriolet alebo roadster, nezabudnite čím skôr zatiahnuť strechu. Aj auto s plátennou strechou funguje ako Faradayova klietka.

Nechytajte sa kovových predmetov ani rádia

Po zastavení sa nechytajte odhalených kovových častí, napr. rámov dverí a tiež sa nehrajte s autorádiom. To je najlepšie rýchlo vypnúť a s ním aj mobilné telefóny, GPS navigácie atď. Vypnite motor a samozrejme skontrolujte, či sú všetky okná zatvorené. Nezabudnite, že moderné autá prešpikované elektronikou a navigáciou pôsobia pre úder blesku do auta ako magnet. Zložte si ruky do lona, nechytajte sa volantu, okien, radiacej páky a užívajte si prírodu v celej jej kráse. 🙂 Aj silné búrky patria k životu…

 

Úder blesku do auta spôsobí škody

Ak dôjde k zásahu auta bleskom, škody na vozidle môžu byť značné. Od spáleného laku po kolaps elektrickej sústavy a riadiacich jednotiek auta. Poškodené budú aj pneumatiky. V extrémnych prípadoch môže dôjsť k požiaru auta. Základom však je, že posádka pri splnení základných pravidiel vyviazne z úderu bleskom maximálne so šokom a krátkodobou traumou.

Zdroj: driveit | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov