Zaujímavosti

Kultové autá: Ako ich lacno nájsť, ľahko opraviť a dobre predať?

kultové autá

videní: 8.1K

TV reality show o automobiloch založené na princípe „lacno kúpiť, draho predať“ sa tešia dlhodobé obľube. A to nie je reč o nekalých praktikách bazárových priekupníkov, ale o umení renovácie. Také oživovanie plechových mŕtvol. Skvelý spôsob, ako vdýchnuť život pre kultové autá.

Rover P5

Recyklácia, renovácia, rekonštrukcia a ďalšie re-činnosti na obrazovkách stále bežia vo vysokých otáčkach. Aj keď to trochu zaváňa vidinou ľahkého zárobku, pre milovníkov krásnych starých áut ide hlavne o lásku k hodnotám, ktoré pretrvávajú v čase.

Česi a Slováci svoju silnú motoristickú tradíciu zaprú len ťažko, nášmu priemyslu ten automobilový totiž bezpochyby dominuje. Slovensko sa považuje za automobilovú veľmoc. Každý druhý Čechoslovák jazdí vlastným automobilom, či už ojazdeným alebo fungľovkou. Sme proste historicky aj spoločensky národy vodičov a nadšencov do koní pod kapotou.

Tomu zodpovedá aj sledovanosť a popularita mnohých starých i nových televíznych magazínov o starých a nových autách, či už českej/slovenskej či zahraničnej produkcie. Relácie o tuningu, veľkých kolesách a nízkych podvozkoch, pouličných naháňačkách aj pretekoch na okruhu, americké naleštené prehliadky nadupaných strojov či komornejšie formáty zameraná na cenné zberateľské kusy majú u nás rozsiahlu fanúšikovskú základňu.

1988 FORD MUSTANG GT

Jedným z takých, kto kvalitu dokáže rozpoznať aj oceniť a už dlhé roky za pomoci svojho biznis partnera a majstra mechanika vracia zašlú slávu polorozpadlým zabudnutým vrakom, je Mike Brewer, skúsený obchodník známy z britského televízneho cyklu Wheeler Dealers. Táto ikonická relácia na Discovery Channel je srdcovkou obzvlášť pre fajnšmekrov a preslávených kutilov so zlatými ručičkami, ktorí by napríklad týmto spôsobom chceli zbohatnúť a, samozrejme, oživiť kultové autá.

„Vždy sa snažíme ukázať, ako si auto opraviť svojpomocne, a naznačiť, koľko človekohodín je na to potrebné. To všetko pochopiteľne závisí od konkrétneho projektu. Čím viac hodín do opravy vložíte, tým menej zarobíte. Ale je pravda, že ak si prácu robíte sami a je to váš koníček, tak vás to baví. Takže vlastne môžete svoj koníček zmeniť v niečo, čím sa dajú zarobiť peniaze,“ povzbudzuje Mike obdivovateľov klasických automobilov. A že je čo obdivovať!

1963 CHEVY CORVAIR

Počas posledných 13 sérií povstali z popola trebárs Chevrolet Corvair z roku 1963, Jaguar E-Type, Ford Mustang GT, Chevrolet Camaro 1973 či VW 181 zvaný Thing/Trekker a množstvo ďalších.

Po spoločných trinástich sériách sa Mikov parťák Edd China rozhodol pustiť do vlastných projektov a k veľkej ľútosti fanúšikov televízny program v minulom roku opustil. Tým však Wheeler Dealers pod vlajočkou Discovery neskončil. Mike namiesto neho prizval do tímu energického a talentovaného Anta Ansteada, ktorý tvrdí, že pracovať s autami chcel už ako dieťa.

1963 VOLVO PV544

„Prvé auto som postavil, keď som mal 16 rokov, ešte predtým, než som dostal vodičský preukaz, a od tej doby som vždy plánoval nejaký nový automobil.“ V západných krajinách už sa najnovší rad TV show s obmenenou dvojicou vysiela takmer rok, k nám prichádza až tento mesiac. Uvidíme, či aj konzervatívni českí a slovenskí diváci prijmú túto novinku s nadšením, každopádne projekty a kultové autá, okolo ktorých sa nové diely točia (Ford Ranchero, Austin Healey), stojí zato vidieť.

Ant: „Keď Ranchero prišlo do dielne, bolo úplne zničené. Každý jeden centimeter bol ručne natretý čiernou farbou vrátane nárazníkov, chrómu a kľučiek. Bolo to strašné. Musím priznať, že som si o ňom myslel, že je divné, ale Mike ho kúpil. Za tým všetkým sa ale skrývalo dobré auto, a nakoniec sme ho zmenili v naozaj krásny automobil. “

Nový rad rodených obchodníkov beží od 16. 12. 2017 každú sobotu na obrazovkách Discovery Channel vždy od 19:00.

Zdroj: Discovery / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov