Zaujímavosti

Vedci objavili “hormón maškrtenia” v ľudskej pečeni


videní: 2.7K

Zistilo sa, že chuťový hormón FGF21, môžeme ho nazvať “hormón maškrtenia”, ktorý je vytváraný bunkami pečene, je spojený s neprekonateľnou túžbou po sladkých potravinách. Nositelia jeho zmutovaných podôb sa takmer garantovane stávajú maškrtníkmi, ako zistili vedci, ktorí publikovali článok v časopise Cell Metabolism.

Hormón FGF21 biológovia poznajú už dávno. Predtým sa vedci domnievali, že sa produkuje v pečeni počas procesu trávenia, čím pomáha telu plynule meniť hladinu inzulínu a pripravuje tak organizmus k prílivu glukózy a ďalších látok. Pred dvoma rokmi Matthew Gillum so svojimi kolegami a ďalšia vedecká skupina nezávisle od seba zistili, že odpojenie génu spojeného s vytváraním FGF21 viedlo k veľmi zaujímavým výsledkom v organizme myší a opíc.

Zvieratá sa podľa Gilluma pretvárali do naozajstných “sladkožrútov”, ktorí jedli sladké potraviny prakticky bez prestávok, dokonca aj keď boli nasýtení. Zavedenie hormónu do tela myší viedlo k opačným výsledkom – o sladké sa prestali úplne zaujímať.

Vo svojej novej práci sa biológovia rozhodli vyskúšať, či FGF21 hrá rovnakú úlohu aj v ľudskom organizme. Pre tieto účely vedci skúmali stravovanie 6,5 tisíca dobrovoľníkov, ktorí prijali účasť v projekte Inter99, a odoberali im vzorky DNA.

[adrotate group=”11"]

Ako sa ukázalo, FGF21 skutočne ovplyvňuje chuť na sladké i medzi ľuďmi. Vedcom sa podarilo vyčleniť jeden variant tohto génu – rs838133 – ktorý v prípade, že sa v ľudskom organizme vyskytuje v dvoch kópiách, znateľne zvyšuje pravdepodobnosť toho, že je človek maškrtníkom.

Svoje závery vedci overili počas neobvyklého experimentu. Vyzvali niekoľko “obyčajných” ľudí a niekoľko maškrtníkov prejsť testom na silu vôle. Museli zjesť niekoľko lyžíc cukru a potom po dobu 12 hodín hladovať. Počas tejto “hladovky” vedci pravidelne odoberali dobrovoľníkom vzorky krvi a slín a sledovali zmeny hladiny FGF21.

Ako uvádzajú vedci, reakciu na požitie cukru mali obe skupiny rovnakú – úroveň FGF21 v krvi prudko vzrástla v reakcii na prílev kalórií. Avšak koncentrácia FGF21v krvi ľudí, ktorí nemajú radi sladké, bola na konci experimentu oveľa vyššia, než u maškrtníkov. Tieto rozdiely môžu vysvetliť, prečo maškrtníci konzumujú viac cukru, aj keď už sú nasýtení.

Je zaujímavé, že existencia tejto mutácie v FGF21 je spojená s ďalšími dvoma zlozvyky – s láskou k alkoholu a tabaku. Vedci sa domnievajú, že to možno vysvetliť tým, že FGF21 a s ním spojené hormóny priamo pôsobí na centrum potešenia v ľudskom mozgu a mení jeho fungovanie.

Zdroj: Sputnik / topdesat

b
Komentáre
Hore

Súbory cookie pomáhajú zlepšovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. viac info...

Súbory cookies sú malé textové súbory, ktoré sa umiestnia vo vašom počítači alebo zariadení pri návšteve našej webovej stránky. Tým, že používame súbory cookies nedochádza k porušovaniu zákona č. 122/2013 Z.z. o ochrane osobných údajov, nakoľko ich používaním nezhromažďujeme osobné údaje a ani ich neposkytujeme sprostredkovateľom resp. tretím stranám. Každý užívateľ prezeraním tejto našej webovej stránky súhlasí s ich používaním a ukladaním do svojho prehliadača. O tejto skutočnosti ste upozornený pri návšteve našej webovej stránky a svoj súhlas prejavujete ďalším prezeraním našej webovej stránky. Ak užívateľ nesúhlasí s používaním súborov cookies, našu webovú stránku nenavštevuje alebo súbory cookies aktívne vymažte alebo zablokujte. Ak dôjde k odmietnutiu používania cookies, našu stránku budete môcť naďalej navštíviť, avšak niektoré funkcie nemusia fungovať správne.

Súbory cookies sa ukladajú do počítača užívateľa, aby mu umožnili prístup k rôznym funkciám. Súbory cookies používame na zvýšenie efektivity Vašich návštev na našej webovej stránke. Súbory cookies používame na účely zapamätania predvolieb prehľadávania a to napríklad veľkosti textu, uprednostňovaného jazyka, predvolieb farieb atď. čo nám umožňuje jednoduchšie prechádzanie našou stránkou, a zhromažďovanie analytických informácií a to napríklad počtu návštevníkov na našej webovej stránke. Cookies nám umožňujú lepšie zhromažďovať informácie o používaní našej webovej stránky. V ich údajoch však v žiadnom prípade nezhromažďujeme vaše osobné údaje a informácie. Ukladá sa len jedinečný identifikátor relácie, ktorý nám umožňuje opätovne načítať profil a predvoľby užívateľa pri vašej ďalšej návšteve webovej stránky.

Na prevádzku našich webových stránok používame rôzne typy súborov cookie:
(a) súbory cookie relácie, ktoré sú dočasne uložené v počítači alebo zariadení počas relácie prehľadávania a po jej ukončení sa odstráni a
(b) trvalé súbory cookie, ktoré sa uchovávajú v počítači dlhší čas. Tieto trvalé súbory cookie môže užívateľ vymazať.

Reklama – Pomocou týchto súborov cookie môžeme dynamicky zobrazovať reklamy tretích strán na našich webových stránkach. Naše webové stránky tiež môžu obsahovať prvky, ktoré nastavujú súbory cookie za subjekty tretej strany, napr. tlačidlo „Like“ služby Facebook alebo tlačidlo „Tweet“ služby Twitter, či Google Plus a pod.

Ponuka prevažnej časti prehľadávačov obsahuje možnosti konfigurácie nastavení t.j. prehľadávač zvyčajne obsahuje možnosti ako napr. povolenie súborov cookie, prezeranie súborov cookie, zakázanie všetkých alebo vybratých súborov cookie atď. Ďalšie informácie o správe súborov cookies môžete nájsť na týchto adresách…

Zatvoriť