Zaujímavosti

Ako sa dostať z provizórnych pút zo sťahovacej pásky?


videní: 13.2K

Únos je niečo, na čo nechceme myslieť, a dúfame, že sa nám nikdy nič podobné nestane. Avšak únosy sa stávajú. Pravdepodobne častejšie, ako sme si vedomí, a môžu postihnúť teoreticky kohokoľvek.

To je dôvod, prečo je dôležité vedieť základné techniky sebaobrany. Ak sa niekedy ocitneš s rukami zviazanými sťahovacou páskou, vedz, že nie je všetko stratené. Existujú niektoré triky, ktoré môžeš použiť na oslobodenie sa.

Je pravdou, že ak máš ruky zviazané sťahovacími páskami, je ťažké dostať sa von. Sťahovacie pásky sú lacné a je k ním veľmi jednoduchý prístup, preto sú u zločincov tak populárne. Je možné ich zakúpiť prakticky kdekoľvek a poslúžia ako provizórne putá.

Keď máš zviazané ruky, prirodzený inštinkt je snaha o vykrútenie sa z pút, avšak to povedie len k bolesti a rezným ranám. Navyše to môže zhoršiť situáciu, pretože môže dôjsť k utiahnutiu pásky.

Namiesto toho je potrebné zostať v najväčšej možnej miere v pokoji a nehybne a neukázať útočníkovi, že si pripravený sa brániť. Pri snahe o vyslobodenie môžeš skúsiť niektoré z týchto taktík.

Prvým spôsobom je vykĺznutie z pút. Otoč zápästia k sebe a skús nájsť cestu von zo zovretia. Pokúsiť sa najprv oslobodiť palce a ak sa ti to podarí, máš takmer vyhraté. Potom nasledujú prsty a s trochou šťastia si voľný. Nejde však o krútenie, ale o šúchanie dlaní proti sebe. Ide o najjednoduchší spôsob, avšak ak je páska utiahnutá príliš, nebude táto metóda fungovať.

Ak to nefunguje, mal by si sa zamerať blokovací mechanizmus. Ten drží celé „putá“ pohromade, takže v prípade, že sa ti ho podarí obísť, mal by si byť schopný dostať sa z pút. Môžeš sa pokúsiť zdvihnúť malú západku pomocou nechtu, kreditnej karty alebo iného tenkého predmetu a následne uvoľniť pásku. Táto metóda je jednoduchšia, ak ti má kto pomôcť, respeketíve ak si zajatý s viacerými obeťami.

Tretia metóda je o niečo akčnejšia – ide o jednoduché rozbitie blokovacieho mechanizmu sťahovacej pásky. Taras Kul, na YouTube tiež známy ako „Crazy Russian Hacker“, zverejnil video, v ktorom demonštruje práve túto techniku. Sleduj a uč sa:

Po prvé, utiahni pásku čo najviac. Čím tesnejšie, tým ľahšie sa blokovací mechanizmus zlomí. Uisti sa, že blokovací mechanizmus pásky sa nachádza medzi presne v strede medzi oboma zápästiami a zdvihni ruky čo najvyššie hore.

Odtiaľ sa snaž čo najsilnejšie švihnúť predlaktiami proti bedrovej kosti. To by malo spôsobiť rozpadnutie najslabšieho článku pásky – blokovacieho mechanizmu.

Ako si všimneš na videu, táto metóda nevyšla na prvýkrát, čo znamená, že potrebuje trochu tréningu. Z videa je možné usúdiť, že pravdepodobne nebude veľmi príjemná, ale stojí to za to, ak pomocou nej dokážeš uniknúť zo zajatia.

A aby sme pokryli všetky možnosti únosov, tu je video, ktoré ukazuje, ako sa vymaniť spod lepiacej pásky.

 

Source: How to escape if wrists are duct taped together by CraigLayton on Rumble

P.S.: Všetky tieto metódy si môžeš vyskúšať doma, avšak vždy maj pri sebe niekoho, kto ti pomôže, v prípade, že sa ti nepodarí dostať sa z pút. Malá rada na záver: na zápästia si nalep lepiacu pásku alebo inú ochranu, pretože sťahovacia páska dokáže spraviť naozaj bolestivé poranenia.

Zdroj: Simplemost
Zdroj titulnej fotografie: By Airman 1st Class Eboni Reece – https://www.dvidshub.net/image/610620, Public Domain, Link

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov