Video

Elektráreň vo Fukušime sa stáva cintorínom robotov


videní: 5.9K

Čistenie Fukušimy stojí až 4 bilióny jenov (35 miliárd dolárov) a neprebieha tak úplne podľa plánov. Bývalá jadrová elektráreň sa rýchlo stáva pohrebiskom robotov v dôsledku opakujúcich sa porúch a zlyhaní systémov diaľkovo ovládaných sond, ktoré sú posielané do vnútra elektrárne.

Tri reaktory vo Fukušime boli zničené a poškodené po zemetraseniach a následnom cunami v roku 2011. O šesť rokov neskôr sa Tokyo Electric Power Company (Tepco) stále snaží nájsť a odstrániť 544 ton roztavených palivových tyčí, ktoré sú roztrúsené medzi troskami rádioaktívnych ruín. Avšak diaľkovo ovládaným robotom, ktoré dostali túto dôležitú a nebezpečnú úlohu, sa splnenie úlohy nedarí.

 

 

Naohiro Masuda, vedúci z prevádzky Tepco, minulý týždeň povedal, že opakované zlyhávanie robotov sa stáva obrovským problémom, ktorý treba bezodkladne riešiť. Tiež vyzval inžinierov, aby zapojili väčšiu kreativitu a vynaliezavosť pri tvorení budúcej generácie takzvaných čistiacich robotov.

„Mali by sme premýšľať, ako sa dostaneme k hlavnému cieľu, ako dokážeme preskúmať spodnú časť jadra a ako dostaneme roztavené trosky paliva von,“ povedal Masuda novinárom.

Toshiba Scorpion (pozri vyššie) bol poslaný do reaktora číslo 2 ešte vo februári. Svoj vytúžený cieľ však nebol schopný dosiahnuť, vzhľadom na to, že cesta bola blokovaná. Robot bol počas 2 hodín vystavený päťnásobne vyššej radiácii, ako bolo predpokladané. Jeho cesta však nebola úplne zbytočná. Pomocou robota sa podarilo získať aspoň teplotu a úroveň radiácie v oblasti, hoci sa nepodarilo zachytiť obraz, ktorý by znázorňoval jadro alebo umiestnenie jadrových tyčí.

Ďalšie dve drahé sondy postihol tiež predčasný koniec. V elektrárni totiž uviazli a došla im energia.

„Dokončenie odstraňovania paliva bude prebiehať veľmi dlho. Odhaduje sa rok 2020 a nie je vylúčené, že to bude trvať aj dlhšie,“ povedal Jacopo Buongiorno, profesor vedy a jadrového inžinierstva na Massachusetts Institute of Technology.

Jedná vec je však istá, strasti okolo jadrovej elektrárne vo Fukušime a bolesti hlavy inžinierov z Tepca sa ešte ani zďaleka neskončili.

 

Video zachytáva výbuch v priestoroch elektrárne, ktorý mal na svedomí únik radiácie

Zdroj: iflscience

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov