Video

Zaujímavé a originálne farebné zábery americkej armády vo Francúzsku, natočené počas 2. svetovej vojny


videní: 5.5K

Pozri si tieto fantastické farebné zábery americkej armády vo Francúzsku, ktoré boli natočené v rokoch 1944 až 1945. Na videu môžeš zazrieť bombardovacie misie, obojživelné pristátie ale aj tú pokojnejšiu stránku vojny. Napríklad aj bezstarostné prechádzky vojakov po oslobodenom Francúzsku, ktorí si tak aspoň trocha oddýchli medzi jednotlivými bitkami.

Kameramani, ktorí zachytávajú historické okamihy sa nájdu naozaj všade. Aj napriek tomu, že krajina po rokoch okupácie bola zbombardovaná a spustošená, tak miestne obyvateľstvo rado privítalo amerických vojakov, ktorí riskovali svoje životy na pobreží Normandie. Na záberoch môžeš vidieť, že tieň vojny vytvoril krajine svoj charakteristický obraz, ale život sa pomaly vracia do normálu. Dopravné značky ukazujú pokroky Spojencov, ako vojnu z tohto územia vytláčajú späť do Nemecka. Krajinu „zdobia“ opustené zariadenia Wehrmachtu, zatiaľ čo spojenecké lietadlá štartujú na svoju ďalšiu misiu.

 

 

Tento zostrih jasne ukazuje, že najviac zničujúci konflikt vo svojej histórii sa blíži ku svojmu koncu. Bojové lietadlá bombardujúce nepriateľské konvoje, ktoré sú na ústupe kvôli ďalšiemu nepodarenému protiútoku. Ríša vyzerá byť vyčerpaná a oslabená. Francúzsko sa stavia späť na svoje nohy a ľudia hrdo zdvíhajú svoje hlavy.

Oslobodenie Francúzska dalo spojencom impulz, ktorý bol potrebný pre pokračovanie v bojoch. Nemci cítili koniec, keďže na východnom fronte ich v tej dobe zatlačili Sovieti. Koniec vojny sa blížil.

Zdroj: warhistoryonline
Titulná foto: youtube

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov