II. svetová vojna

Fascinujúce relikvie z 2. sv. vojny: Bulharsko renovuje okrem iného aj vzácne tanky Panzer


videní: 8.4K

Počas druhej svetovej vojny, keď Bulharsko vstúpilo do vojny bojmi proti Sovietskemu zväzu, dostalo od nacistov:

  • tanky Panzer IV
  • Útočné delá Sturmgeschütz III
  • Stíhače tankov Jagdpanzer IV

 

Po vojne, asi 100 z nich bolo pochovaných na bulharskej juhovýchodnej hranici s Tureckom na obranných pozíciách ako odstrašujúci prostriedok studenej vojny na južnom krídle NATO. V roku 1974 bulharská armáda pridala druhú defenzívu a viac než 100 sovietskych tankov T-34 bolo pochovaných.

Keď sa studená vojna skončila, a Varšavská zmluva v roku 1991 zanikla, armáda nechala svoje tanky a bunkre na mieste. Ostali opustené a nestrážené. Avšak určite na nich nezabudli lupiči, tí nakoniec presťahovali obnažené trupy kanónov, poklopy a niekedy aj celé veže do šrotu. Ostatné časti boli predané súkromným zberateľom nemeckých tankov do celého sveta.

Keď však koncom roku 2007, Jagdpanzer IV zmizol z regiónu Lesovo v Bulharsku, tanky sa náhle vrátili do žiary reflektorov. Bulharská armáda začala renovovať tanky, z ktorých mnohé boli zrazu veľmi vzácne a ceny sa pohybovali na úrovni miliónov eur.

Získané tanky, z ktorých väčšina bola úplne „holá“, boli prevezené do armádnych skladov. Riaditeľ múzea Milenov uviedol, že bola prisľúbená možnosť výberu, ktoré tanky budú použité pre účely vojenského historického múzea.

Jedným z takto zachránených „tankov“ bol Jagdpanzer IV L/48, ktorých sa na celom svete zachovalo iba 6 kusov.

Video ukazuje výsledky operácií obnovy, ohromujúce fotky tankových vrakov, ktoré boli od tej doby vyťiahnuté zo zeme, presunuté a rekonštruované.

 

Zdroj: warhistoryonline
Titulná foto: youtube

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov