Tipy a triky

Životné prostredie: Sú opakovane použiteľné tašky dobré?

životné prostredie

videní: 13

Životné prostredie: Sú opakovane použiteľné tašky dobré? Plátenné tašky a tašky do ruky sú alternatívou k jednorazovým plastovým taškám. Sú však tašky na opakované použitie skutočne prospešné pre životné prostredie?

Jednorazové plastové tašky sú hlavným prispievateľom ku globálnej kríze znečistenia a hrozbou na našej ceste k udržateľnému životu. Podľa organizácie The World Counts totiž ročne spotrebujeme 5 biliónov plastových tašiek. To znamená 160 000 plastových tašiek za sekundu a viac ako 700 plastových tašiek ročne na osobu. Navyše sa odhaduje, že 300 miliónov plastových tašiek skončí každý rok v Atlantickom oceáne. Niet divu, že 127 krajín na celom svete reguluje plastové tašky a podporuje opakovane použiteľné tašky pre našu planétu. Sú však opakovane použiteľné tašky dobré pre životné prostredie?

 

 

Vďaka úspechu kampaní Život bez plastov, záujmu o udržateľné značky a otvorenosti Američanov voči recyklácii popularita ekologických výrobkov neustále rastie. Mnohí vymenili svoje obvyklé plastové tašky na potraviny za ekologickejšie možnosti, ako sú plátenné tašky a tašky do ruky. Ale hoci sa zhodneme na tom, že kedysi všadeprítomné plastové tašky potrebujú alternatívu, existujú dôkazy, že opakovane použiteľné tašky sú najlepším riešením? Dáme vám vedieť nižšie!

Životné prostredie: Sú opakovane použiteľné tašky dobré?

Ako ktoré! Tašky na opakované použitie sa dajú používať opakovane a sú jasným riešením jednoducho preto, že z dlhodobého hľadiska vytvárajú menej odpadu.

Rôzne typy tašiek však majú rôzny vplyv na udržateľnosť. Termín na určenie vplyvu tašky na životné prostredie je „hodnotenie životného cyklu“ (LCA), ktoré sa zaoberá surovinami, výrobou, používaním a opätovným používaním a konečnou likvidáciou výrobku. Podľa správy UNEP „v závislosti od ich zloženia môže byť potrebné tašky na opakované použitie rozložiť v nákladnom recyklačnom procese, aby sa oddelili jednotlivé materiály. V dôsledku toho sa v mnohých prípadoch opakovane použiteľné tašky nerecyklujú.“ To znamená, že aj napriek najlepším úmyslom milióny tašiek na opakované použitie, ktoré majú nahradiť potrebu bežných plastových nákupných tašiek, skončia na skládkach.

 

Záleží na tom, ako často tašku používate

Opakovane použiteľné tašky sú úspešné pri tvorbe menšieho množstva odpadu len vtedy, ak ich ľudia používajú dostatočne často na to, aby sa ospravedlnil výrobný proces a zdroje potrebné na ich výrobu. Počet použití tašky priamo ovplyvňuje jej vplyv na životné prostredie – to isté platí pre opakovane použiteľné fľaše na vodu alebo opakovane použiteľné šálky na kávu. Platí pravidlo, že čím je taška odolnejšia, tým dlhšie vydrží a bude sa používať. V jednom hodnotení životného cyklu tašiek v obchodoch s potravinami, ktoré vykonala britská Agentúra pre životné prostredie, sa ukázalo, že bežné bavlnené tašky by sa mali opakovane použiť 131-krát, plastové tašky 11-krát a papierové tašky trikrát, aby sa znížil ich potenciál globálneho otepľovania.

Záleží na materiáli

Výrobný proces a suroviny určujú vplyv vašej tašky na životné prostredie. Jednou z alternatív sú papierové tašky, ktoré sú biologicky rozložiteľné, ale vo všeobecnosti nie sú dostatočne odolné na to, aby sa používali tak často ako textilné tašky. Existujú aj obavy z odlesňovania – televízia NBC uvádza, že len v USA sa ročne vyrúbe približne 14 miliónov stromov na výrobu papierových nákupných tašiek.

Ďalšou možnosťou sú bavlnené plátenné tašky. Sú ľahké, môžu byť biologicky rozložiteľné a sú odolnejšie ako štandardné plastové a papierové tašky. Na produkciu bežnej bavlny je však potrebné veľa pôdy a vodných zdrojov a výroba týchto tašiek si vyžaduje veľa energie.

Opakovane použiteľné tašky môžu byť dokonca vyrobené z recyklovaného plastu, polyesteru alebo nylonu (tkaniny na báze plastu). Tieto tašky môžu byť rovnako odolné ako bavlnené tašky, ale stále vyvolávajú obavy o životné prostredie, pretože sa ako surovina používajú surové oleje a ich výroba môže vyžadovať veľa energetických a vodných zdrojov. Pri praní polyesterových alebo nylonových tašiek môžu vznikať aj mikroplasty, drobné kúsky plastu, ktoré sa dostávajú do oceánu a iných vodných zdrojov.

Sú opakovane použiteľné tašky recyklovateľné?

Podľa Agentúry na ochranu životného prostredia sú recyklovateľné materiály tie, ktoré možno zbierať, triediť, spracovať a nakoniec z nich vyrobiť iný predmet. Keď sa naučíte, ako správne recyklovať a likvidovať tašky na opakované použitie, zistíte, že väčšina možností nezahŕňa skládku. Existujú jednoducho rôzne prístupy založené na materiáli (a týchto recyklačných symboloch).

 

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov