Zaujímavosti

Zubár nenávidí týchto 5 potravín. Môžu vám poškodiť vaše zuby

zubár

Myslíte si, že si zuby kazíte len sladkosťami? Váš zubár by vám povedal niečo iné. Niektoré potraviny, ktoré vyzerajú zdravo a nevinne, môžu vašim zubom škodiť rovnako ako cukríky či limonády. Od sušeného ovocia až po popcorn – pozrite sa, čo by podľa zubárov malo na vašom tanieri byť len s mierou, ak si chcete zachovať zdravý a žiarivý úsmev.

Váš zubár pravdepodobne nebude príliš spokojný, ak tieto potraviny pravidelne konzumujete.

Pokiaľ ide o vaše celkové zdravie zubov, sódy a cukríky plné cukru často nesú hlavnú zodpovednosť za vznik zubného kazu. Zubári však poukazujú na to, že existuje veľa potravín, ktoré sa zdajú byť zdravé – alebo aspoň neškodné – a ktoré môžu byť pre vaše zuby rovnako škodlivé.

Sladkosť nie je jediným vinníkom, ktorý poškodzuje vaše zdravie ústnej dutiny. Prispieva k tomu lepivosť, kyslosť a textúra, rovnako ako hryzenie a žuvanie pevných jedál. Tieto riziká si v každodennom živote často nevšimnete, čo ich robí ľahko prehliadnuteľnými. Občerstvenie, ktoré sa v danom okamihu zdá neškodné, môže nenápadne pripraviť pôdu pre vznik zubného kazu, citlivosť a dlhodobé opotrebovanie zubov. Zubári netrvajú na tom, aby ste nižšie uvedené potraviny úplne vylúčili, ale odporúčajú opatrnosť a všímavosť, aby ste si udržali úsmev.

Sušené ovocie

Hrozienka, figy a marhule sa často považujú za inteligentnú a zdravú alternatívu k cukríkom, ale zubári ich zaraďujú do rovnakej nebezpečnej zóny. Ich lepkavá textúra sa prilepí na sklovinu a zachytáva prírodné cukry na zuboch po dlhú dobu. Toto dlhodobé vystavenie zvyšuje pravdepodobnosť vzniku zubného kazu, aj keď je ovocie prírodné.

Jablká

Jedno jablko denne môže odradiť od návštevy lekára, ale neodradí vás od návštevy zubára: Ich tvrdá chrumkavosť je pre zuby škodlivá a zahryznutie môže odštiepiť sklovinu alebo poškodiť plomby. Zubári odporúčajú krájať jablká na plátky, aby sa znížilo riziko pre vaše zuby a zároveň sa využili zdravotné výhody ovocia, ktoré je plné vlákniny a ďalších živín.

Biely chlieb

Nemá sladkú chuť, ale rafinovaný biely chlieb sa pri žuvaní rýchlo rozkladá na cukor. Mäkká, gumová textúra mu umožňuje zhustiť sa v malých medzerách medzi zubami, kde sa baktériám darí. (To isté platí pre iné škrobové potraviny, ako je ryža, cestoviny a zemiakové lupienky.) Postupom času toto hromadenie zvyšuje riziko zubného kazu a podráždenia ďasien.

Popcorn

Popcorn je prakticky nevyhnutnosťou pre filmové večery, ale zubári radia, že by ste si mali nechať vedierko bokom: Popcorn sa nielenže môže zaseknúť medzi zubami ako biely chlieb (s rovnakými výsledkami), ale tenké šupky sa často zaseknú do ďasien, kde môžu spôsobiť podráždenie alebo infekciu. Nehovoriac o tom, že zahryznutie do nerozpuknutého zrna je rýchly spôsob, ako si zlomiť zub alebo plombu, čo ľudí pošle priamo k zubárovi.

Ľad

Ľad môže byť bez kalórií a osviežujúci, ale jeho žuvanie je jedným z najrýchlejších spôsobov, ako poškodiť sklovinu. Tvrdosť môže spôsobiť štiepenie zubov, opotrebovanie plomb a dokonca aj prasknutie koruniek. Zubári odporúčajú nechať ľad pomaly topiť v ústach, a nie ho chrumkať, aj keď je to lákavé.

Dávajte si na svoje zuby pozor a dodžujte hygienu. Zubár z vás bude mať radosť.

Zdroj: mentalfloss | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov