4. Chuť
Citróny a limetky majú odlišné využitie pri varení a výrobe koktailov. Keďže limetky majú kyslejšiu chuť, najčastejšie sa používajú v slaných jedlách a koktailoch, ako je guacamole a margarity.
Na druhej strane, kulinárske využitie citróna je široké; používa sa v sladkých jedlách, ako sú citrónové torty a citrónový meringue koláč, ako aj v slaných jedlách a nápojoch.
Toto však nie je všeobecne uznávané pravidlo a existujú výnimky z kulinárskeho využitia limetiek a citrónov.
5. Nutričná hodnota
Čo sa týka ich nutričnej hodnoty, citróny a limetky sú takmer identické, čo sa týka zloženia makroživín, ktoré zahŕňa sacharidy, bielkoviny a tuky.
Hoci limetky aj citróny prispievajú do stravy významným množstvom vitamínu C, citróny majú vyšší obsah vitamínu C. Celkovo majú citróny o niečo viac draslíka, folátu a vitamínu B6 ako limetky.
Vzorec kyseliny citrónovej prítomnej v limetkách aj citrónoch je: C6H8O7

Podstatné je, že limetky a citróny sú citrusové plody s mnohými zdravotnými výhodami a kulinárskym využitím. Preto sú obe dobrým zdrojom esenciálnych vitamínov a minerálov vrátane vitamínu C, folátu, draslíka a vitamínu B6.
Existujú však určité jemné rozdiely v nutričnom zložení týchto dvoch citrónových plodov. Citróny a limetky sa tiež líšia tvarom, farbou, chuťou a použitím.
Limetky bývajú menšie, majú tmavozelenú farbu a obsahujú viac kyseliny citrónovej, čo im dodáva kyslastejšiu chuť. Na druhej strane, citróny sú väčšie, oválneho tvaru, majú jasnožltú farbu a sú o niečo sladšie ako limetky.
Dúfame, že tento článok vám pomohol objasniť akékoľvek pochybnosti o rozdiele medzi limetkami a citrónmi. Ak teraz tieto dva druhy už máte, dúfame, že ich budete vedieť ľahko rozlíšiť.
Zdroj: jagranjosh | topdesat

