Veci, ktoré plastové nádoby potichu kazia – a čím ich nahradiť: Používanie plastových nádob je praktické a jednoduché riešenie, ale zároveň môže poškodiť veci, ktoré sa v nich uchovávajú. Zostavili sme zoznam predmetov, ktoré sa najčastejšie kazia, a alternatív, ktoré možno použiť namiesto plastu.
Veci, ktoré plastové nádoby potichu kazia – a čím ich nahradiť
Paradajková omáčka a kari

Väčšina z nás uchováva zvyšky jedla v plastových nádobách. Nie je to však vôbec odporúčané, pretože vysoké teploty môžu spôsobiť, že chemikálie v plaste sa dostanú do jedla, najmä ak je jedlo znovu zohrievané. Ešte horšie je to v prípade, ak do nádoby dáte kari alebo akékoľvek iné jedlo s paradajkovou omáčkou, pretože kyslosť paradajkových omáčok môže spôsobiť, že plast sa časom rozloží a absorbuje pachy.
Cibuľa

Potraviny so silným zápachom, ako je cibuľa, cesnak a niektoré syry, môžu preniknúť do plastu, ktorý zostane nasiaknutý zápachom a môže v budúcnosti pokaziť potraviny uložené v nádobe.
Horúce potraviny

Ak pripravujete jedlo alebo skladujete zvyšky, nechajte ich trochu vychladnúť, než ich uložíte do plastovej nádoby, pretože teplo môže uvoľňovať mikroplasty.
Mastné potraviny

Potraviny s vysokým obsahom oleja alebo mastnoty môžu v priebehu dlhšieho času rozložiť plast, čo vystavuje potraviny riziku kontaminácie. Skúste ich uložiť do alternatívnych nádob, napríklad sklenených. Alebo ich jednoducho zjedzte čerstvé, tak chutia oveľa lepšie.
