Foto

Potraviny, ktoré vám menia vôňu tela aj dychu – a možno o tom ani netušíte

Potraviny

Morské plody

Neplatí to pre každého, ale niektorí ľudia môžu po konzumácii morských plodov uvoľňovať zapáchajúci zápach. Je to preto, že pravdepodobne trpia metabolickou poruchou známou ako trimetylaminúria. Tá spôsobuje, že ich telo ťažko rozkladá trimetylamín – zlúčeninu, ktoré obsahujú morské plody a iné potraviny, ako sú vajcia, orechy a mliečne výrobky. Ak sa trimetylamín správne nestrávi, môže zanechať rybí zápach, ktorý sa prejavuje v dychu, moči, slinách alebo pote.

Špargľa

Špargľa môže spôsobiť, že vaše telo (a najmä moč) zapácha kvôli jedinečnej zlúčenine nazývanej kyselina asparágová. Keď ju vaše telo rozkladá, produkuje zapáchajúce chemikálie obsahujúce síru. Tieto zlúčeniny sa vylučujú močom, a keďže sa rýchlo odparujú, zápach si môžete všimnúť pomerne rýchlo.

Zaujímavé je, že nie každý ho skutočne cíti! Niektorí ľudia majú genetickú variáciu, ktorá spôsobuje, že sú „imunní“ voči tomuto zápachu, čo je zvláštny stav nazývaný asparagus anosmia.

Zdroj: brightside / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov