Potraviny so šupkou a veľkým množstvom vody – ako zemiaky, paradajky alebo citrusy – môžu pri ohreve v mikrovlnnej rúre vcelku explodovať. Aby ste tomu zabránili, najprv do šupky urobte niekoľko dier, aby mohla počas varenia unikať para.
Nič – omylom môže mikrovlnnú rúru poškodiť aj nič, preto dvakrát skontrolujte, či sa v nej niečo nachádza.
Nesprávny ohrev vody

Ohrievanie vody v mikrovlnnej rúre sa môže zdať jednoduché a v prípade nefunkčnej kanvice aj pohodlné, ale môže byť aj nebezpečné. Voda totiž môže byť extrémne horúca, ale nie vriaca, a keď ju podráždite – napríklad do nej vhodíte čajové vrecúško – môže náhle vybuchnúť a popáliť vás.
Ak chcete byť v bezpečí, ohrievajte vodu v krátkych intervaloch, často ju miešajte a počas ohrievania vložte do šálky drevenú tyčinku alebo lyžičku. Pomôže to tvorbe bubliniek, aby sa voda normálne varila a nebola príliš horúca.
Ohrievanie oleja

Pred ohrievaním oleja alebo mastných vyprážaných jedál v mikrovlnnej rúre si to možno budete musieť dvakrát rozmyslieť. Mikrovlnná rúra ohrieva vodu, nie olej – olej sa spaľuje, čo by mohlo spôsobiť uvoľňovanie škodlivých zlúčenín a zlú chuť jedla.
Pri ohrievaní vyprážaných jedál sú tieto jedlá rozmočené, nie chrumkavé, pretože sa pri tom vytvára para. Ak musíte smažené jedlo ohrievať v mikrovlnnej rúre, použite pergamenový papier na zachytenie oleja.
Nesprávny ohrev pizze

Je to deň stará pizza v krabici a jedinou možnosťou je jej ohrev v mikrovlnnej rúre, a všetci vieme, ako chutí. Čo teda robiť, keď sa gumené cesto kedysi dobrej pizze bohužiaľ zmení na priemerné – možno na to existuje trik.
Ak chcete, aby kôrka zostala chrumkavá a dodala poleve opäť vlhkosť – Použite hrnček s vodou:
- Položte kúsok pizze na tanier, ktorý sa dá ohriať v mikrovlnnej rúre.
- Do hrnčeka nalejte vodu.
- Hrnček a tanier vložte vedľa seba do mikrovlnnej rúry.
- Ohrievajte v 30-sekundových intervaloch, kým sa dobre neohreje, a po chvíli chladnutia by mala byť vaša pizza vhodná na konzumáciu.
- Používajte 50 % výkon, nie 100 %.
Zdroj: brightside / topdesat
