Foto

Lepok: Znaky, ktoré signalizujú, že ste citlivý na lepok

lepok

videní: 1.0K

Lepok sa nazýva tichý zabijak, pretože môže spôsobiť chronické poškodenie celého tela. Niekedy si pacient následky konzumácie lepku ani neuvedomuje. Preto je lepšie skontrolovať, či vaše telo neznáša lepok.

Lepok: Znaky, ktoré signalizujú, že ste citlivý na lepok

Problémy s gastrointestinálnym traktom

Príznaky sú spojené najmä s črevami: nevoľnosť, nadúvanie, hnačka, bolesť brucha a dokonca aj zápcha. Ľudia si tieto príznaky často spájajú s inými ochoreniami. A pacientom sa mylne diagnostikuje syndróm dráždivého čreva (IBS). Štúdie potvrdzujú, že IBS trpí 10 až 15 % svetovej populácie. Táto diagnóza však môže viesť k tomu, že ľudia s citlivosťou na lepok nedostanú správnu liečbu, takže príznaky nezmiznú.

Nevysvetliteľné zmeny hmotnosti

Intolerancia na lepok môže viesť k úbytku aj k nárastu hmotnosti bez zjavnej príčiny. Dochádza k tomu v dôsledku zápalových procesov na bunkovej úrovni a metabolických porúch. Náhla zmena hmotnosti môže sprevádzať iné nepríjemné ochorenia. Môže však súvisieť s neznášanlivosťou lepku, ak ju sprevádzajú iné príznaky malabsorpcie.

Hormonálna nerovnováha

Existuje priama súvislosť medzi intoleranciou na lepok a hormonálnymi poruchami, ktoré sa môžu prejavovať ako nepravidelný menštruačný cyklus, náhle výkyvy hmotnosti, PMS a poruchy spánku. Hormonálne poruchy spôsobené neznášanlivosťou lepku sa môžu mnohonásobne zosilniť počas puberty, tehotenstva a menopauzy. Majte na pamäti, že tieto príznaky sú rozpoznateľné najmä u žien.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov