II. svetová vojna

Najbrutálnejšia konferencia v histórii ľudstva, o ktorej si zrejme ani netušil

konferencia

videní: 586

 

Medzi zastúpené ministerstva patrili: Ministerstvo spravodlivosti, Ministerstvo zahraničných vecí, Gestapo, SS a Rasový a presídľovací úrad zodpovedný za distribúciu židovského majetku. Na stretnutí vystúpil aj zástupca generálnej vlády, Poľskej okupačnej správy, ktorej územie zahŕňalo viac ako 2 milióny Židov. Vedúci Heydrichovej kancelárie pre židovské záležitosti Adolf Eichmann pripravoval poznámky ku konferencii.

Muži, ktorí sedeli pri stole, patrili medzi “elitu” Ríše. Viac ako polovica z nich získala doktoráty z nemeckých univerzít. Boli dobre informovaní o politike voči Židom.

 

 

Zástupcovia vládnych síl nepotrebovali veľa vysvetľovania. Po krátkej diskusii im bolo jasné, že evakuácia na východ bolo iba lepšie pomenovanie pre koncentračné tábory a že “konečným riešením” bol jeden z najodpornejších činov, akého sa kedy ľudstvo dopustilo: systematické zabíjanie európskych Židov, ktoré je dnes známe ako “holokaust”.

Záverečný verdikt z konferencie vo Wannsee nikdy výslovne neuviedol vyhladzovanie, ale v priebehu niekoľkých mesiacov po stretnutí nacisti postavili prvé plynové komory.

Krátka ukážka z filmu Konferencia vo Wannsee z produkcie kanálu HBO

 

Zdroj: britanica | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov